Info

28. novembar 2013.28. nov 2013.
PRED REALIZACIJOM PROJEKTA NAVODNjAVANjA U MAČVI

VODA DA PODMLADI SELO

Grandiozni projekat je od istorijskog značaja za mačvanske poljoprivrednike i celu Srbiju. Voda 3,2 kubika u sekundu, treba da uđe u savremeni zalivni sistem iz Save. Ogromna ulaganja, pored već postojećih podrazumevaju izgradnju novih crpnih stanica i ustava. U šabačkom Vodoprivrednom preduzeću “Sava“, koje izvodi radove, direktor Dragan Topalović kaže da je njihova mehanizacija mobilna
Čitav posao oko izgradnje savremenih zalivnih sistema, prevashodno u Mačvi i delu Vojvodine, bio je poznat znatno ranije ali je “podgrejan“ namerom Vlade Srbije da za ovaj veliki posao angažuje i kreditna sredstva iz Razvojnog fonda Abudabija. Ta nova izdvajanja i napore koje na ovom planu čini Vlada, nikog ne ostavljaju ravnodušnim.
Urađeno je temelj
U šabačkom Vodoprivrednom preduzeću Sava, koje izvodi ovakve radove direktor Dragan Topalović, kaže da su oni već započeli veliki posao kraj obale Save, šest kilometara uzvodno prema Drenovcu. Tamo grade dve crpne stanice. Jedna je Široka, a druga Preka bara. To je ujedno i prvi korak ka budućem savremenom zalivnom sistemu o kome su sanjale generacije mačvanskih ratara i radnika ovog preduzeća, nastalog svojevremeno od Prve mačvanske bitvanske vodne zadruge koja je osnovana 24. decembra 1924. u Glušcima. Ovom prilikom treba reći da su brojne generacije “Save“ organizovanom borbom protiv vodene stihije prokopale mnogo kilometara raznih kanala, sagradili moćne odbrambene nasipe, podigli akumlacije, brane, ustave i crpne stanice. Mačvanska crnica, tako je postala mnogo vrednija i kvalitetnija. Time su iskorenjene razne boleščine. Promenjen je čak i reljef i klima ove velike blagorodne srpske ravnice. Sve to je u funkciji veće proizvodnje hrane.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa