18. decembar 2014.18. dec 2014.

Praznici pred BoŽiĆ

Iako je Vaskrs najveći hrišćanski praznik, Božić se kod Srba smatra najradosnijim, zbog porodičnih okupljanja i običaja vezanih za ovaj praznik.
U proteklu nedelju, proslavili smo Detince, dan kada odrasli “vezuju“ decu, koja im se “dreše“ poklonima. Ovo vezivanje ima simbolično značenje i predstavlja učvršćivanje veze između roditelja i dece i podrške u dobru i zlu. Upućuje i na štednju, jer deca moraju da daruju neki sitan poklon koji sama kupe ili naprave i stvara osećaj odgovornosti i navike da se daruje, a ne samo prima i uzima.
Materice se proslavljaju u drugu nedelju pred Božić. Tom prilikom, u crkvenoj sali, biće organizovan program pod nazivom “Žena u crkvi, majka u porodici“. U programu učestvuju deca iz OŠ “Jevrem Obrenović“ i hor “Sveti Jovan Bogoslov“, a predavač je dr Milijana Savić, pedijatar iz Beograda.
Na Očeve ili Oce, koji se obeležavaju u poslednju nedelju pred Božić, deca “vezuju“ svoje očeve, kao što su i majke nedelju dana ranije, a oni se “otkupljuju“ poklonima.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa