8. januar 2015.8. jan 2015.
JOŠ JEDNO POJEFTINjENjE GORIVA

TREND KOJI (NI)JE ODRŽIV

Na radost vozača, naftni derivati na pumpama u Srbiji pojeftinili su još jednom, u proseku za dva dinara po litru
Tokom poslednja dva meseca cene naftnih derivata na pumpama u Srbiji, u zavisnosti od vrste goriva, pojeftinile su i do 20 dinara po litru. Vrednost sirove nafte na svetskom tržištu pala je za više od 40 odsto u odnosu na leto, što je i glavni uzrok nižih cena. Predstavnici Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica smatraju da će pad cena nafte na globalnom nivou uskoro biti zaustavljen, što će se odraziti i na korekciju cena.
- Pad cena sirove nafte na svetskom tržištu uslovio je i pad maloprodajnih, odnosno potrošačkih cena na pumpama u Srbiji. To pojeftinjenje je približno srazmerno globalnom trendu. Ovakva situacija je verovatno neodrživa na duži vremenski period, te smatram da će u narednih pet-šest meseci doći do blagog rasta cena nafte na svetskom tržištu, što će usloviti i povećanje maloprodajnih cena, kaže Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica.
Na promenu cena nafte u bliskoj budućnosti može uticati povećanje akciza na naftne derivate, koje je stupilo na snagu prvog dana 2015. godine. Pored toga, cene goriva, u najvećoj meri, diktira dominantni distributer i trgovac derivatima, Naftna industrija Srbije.
- Povećanje akciza na motorna goriva će usloviti blagi porast cena na pumpama, za dva do pet dinara po litru. To najviše zavisi od politike cena koju bude sprovodila Naftna industrija Srbije, jer Udruženje vlasnika privatnih benzinskih stanica Srbije gotovo da uopšte ne utiče na formiranje cena naftnih derivata. Maloprodajne cene goriva u Srbiji diktira NIS, objašnjava Rakić.
Prema aktuelnom cenovniku, na NIS pumpama benzin od 95 oktana prodaje se za 128 dinara, dok cena benzina od 98 oktana iznosi 140 dinara. Euro dizel gorivo staje 143 dinara, dok za litar tečnog naftnog gasa treba izdvojiti 77 dinara.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa