15. januar 2015.15. jan 2015.
„ŽELEZARA SMEDEREVO“ DOBILA STRATEŠKOG PARTNERA

ŠANSA I ZA „BELE LIMOVE“

Za kupovinu 80 odsto kapitala „Železare Smederevo“ jedinu validnu ponudu dao je američki “Esmark“, od koga se očekuje da značajno unapredi proizvodnju u srpskoj fabrici čelika
Američka kompanija „Esmark“ za preuzimanje Železare Smederevo nudi investiciju od 400 miliona dolara i sigurna radna mesta u narednih pet godina. Plan Amerikanaca je da do kraja 2015. godine ulože 28 miliona dolara u pokretanje peći koja ne radi, uz obavezu da do kraja 2016. godine funkcionišu obe visoke peći. Do tada će uložiti 250 miliona dolara u kapital za rad, a ostalih 130 miliona investiraće u naredne četiri godine. Železara trenutno radi sa 30 odsto kapaciteta i obrtom od 340 miliona evra godišnje. S punom proizvodnjom obrt bi bio 1,5 milijardi evra. Velika očekivanja od novog strateškog partnera imaju i radnici „Belih limova“ u Šapcu.
- Prošle godine izvezli smo 50 hiljada tona belog lima. Očekujemo da u narednom periodu, posle preuzimanja fabrike, imamo još više posla. Glavna tržišta su nam Ervopska unija, Bliski istok i Turska, a kako smo do sada radili sa 30 odsto kapaciteta, nadamo se još boljim rezultatima u narednom periodu. Više od 350 radnika je spremno da radi, znanja i iskustva nam ne nedostaje, poručili su iz „Belih limova“.
Dugovanja Železare su oko 370 miliona evra a država mesečno tu kompaniju dotira sa oko 10 miliona evra. Na osnovu ugovora, Srbija će morati da otpiše dugove Železare državnim poveriocima, zaključno sa 31. decembrom 2013. godine.
M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa