5. februar 2015.5. feb 2015.
Milica PreliĆ, doktor slikarstva iz BelotiĆa

Voskom slika Život

Univerzalne teme u savremenoj umetnosti. Interesovanje za religiju i simboličko značenje voska. Važna istrajnost, ljubav i izbor materijala. Više stručnih usavršavanja, samostalnih, grupnih izložbi i performansa, uz podršku Ministarstva kulture, Opštine Bogatić. Uzvratila mnoštvom nagrada
Milica Prelić, mlada slikarka iz Belotića svet je prvi put ugledala 1984. godine kada je rođena u šabačkoj bolnici. Znanje u osnovnom školovanju stekla je u rodnom selu i susednom Bogatiću. Školu za umetničke zanata završila je u Šapcu na smeru konzervator kulturnih dobara. Diplomirala je 2009. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beograd, odsek slikarstvo, sa najvišom ocenom. Prve dve godine studija bila je u klasi profesora Radomira Kneževića, a potom naredne tri, uključujući i master studije kod profesora Jovana Sivačkog. Prošle godine završila je doktorske umetničke istraživačke studije sa temom „Značaj izbora materijala pri realizaciji umetničkog dela - vosak kao osnovni materijal“.
- Bitan je stalan rad. Crtam, vajam, slikam. Opredeljenje za pčelinji vosak kao osnovni materijal slike potiče od mog velikog interesovanja za religiju. Kroz novu tehnologiju to je vraćanje na stare vrednosti, kaže umetnica koja se trudi da maksimalno koristi nove mogućnsti u savremenoj umetnosti, gradeći sliku uporno, strpljivo, sa dosta pažnje i ljubavi.
Stručna usavršavanja nisu izostala. Pamti tromesečni boravak u Parizu i Dizeldorfu, za vreme studija. Dosta znanja stekla je i u okrivu obrazovnog programa Pisanje projekta u Izraelu, a po značaju izdvaja i kratkoročne eksperimentalne umetničke studije u Firenci. Imala je više samostalnih, grupnih izložbi i performansa.
Kao izuzetan student u klasi, koristila je više stipendija od kojih se izdvajaju republičke i Opštine Bogatić za studente osnovnih studija, kao i sredstva Ministarstva kulture za realizaciju performansa u Galeriji doma omladine u Beogradu i galeriji Kulturnog centra Šabac.
Od brojnih nagrada izdvaja: nagradu za najbolju sliku Bijenala umetnosti u Smederevu, nagradu na 54. Oktobarskom salonu u Šapcu, otkupnu nagradu i nagradu za sliku „Ljubica Cuca Sokić“, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa