19. februar 2015.19. feb 2015.
PROTEST SELjAKA MAČVE U BOGATIĆU

SINDIKAT ZA ODBRANU INTERESA

Zoran Rajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede poručio da se, ranije preuzete obaveze moraju poštovati. Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić podržao protest. Zoran Jurišić iz Crne Bare u ime organizatora predložio učlanjenje u seljački sindikat
Više stotina mačvanskih seljaka, okupljenih ispred zgrade Skupštine opštine Bogatić, protestvovali su prošle nedelje, protiv niskih otkupnih cena stoke, posebno tovnih svinja, ponižavajuće cene mleka i otežanog plasmana, kao i brojnih problema u proizvodnji duvana. Oni su za većinu ovih poteškoća osudili državu, zbog, kako ističu lakih dozvola preteranog uvoza mesa i mleka, često sumnjivog kvaliteta, što je kako su zaključili proizvelo “gušenje“ domaće proizvodnje, posebno one na manjim gazdinstvima, koja je i preovlađuća u Mačvi ali i celoj Srbiji.
Posle kraćih razgovora u zgradi Skupštine opštine Bogatić sa državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede Zoranom Rajićem, predsednikom opštine Bogatić Nenadom Beserovcem sa saradnicima, organizatori protesta su skupa sa sagovornicima izašli pred okupljene poljoprivredne proizvođače iz više mačvanskih sela i obratili im se kraćim opisom situacije uz predloge, kako da se reši.
U ime Ministarstva poljoprivrede Zoran Rajić je objasnio da oni čine značajne napore da omoguće produktivniji i lakši rad u poljoprivredi i tu se njihove nadležnosti završavaju, dok je za aktivnije učešće u rešavanju ovih problema, po mišljenju Rajića neophodno uključenje ministarstava finansija i privrede. On je obećao isplatu svih zaostalih subvencija do početka aprila.
Predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac je između ostalog istakao da su nadležnosti opštine u ovom pogledu još manje nego Ministarstva poljoprivrede ali da oni razumeju probleme i pokušavaju posredstvom Direkcije za poljoprivredu i selo da pomognu, koliko mogu.
Zoran Jurišić iz Crne Bare, ispred organizatora predložio je što masovnije učlanjenje u seljački sindikat, radi lakše borbe za ostvarenje interesa.
- Ovo je krajnji nemar, jad i beda. Vodi ka potpunom uništenju poljoprivredne proizvodnje na selu, prvenstveno tz. manjih gazdinstava, koja i preovlađuju. S druge strane država nas se ne odriče, kada treba plaćati porez i razne druge račune, koji redovno pristižu, kaže Vladan Miljević, proizvođač iz Salaša Crnobarskog.
Rade Stanojčić domaćin iz Klenja, predsednik Upravnog odbora proizvođača duvana je ukratko izložio probleme u ovoj oblasti rada, za koju se u poslednje vreme opredelio veći broj mačvanskih ratara.
Protest je protekao mirno uz uobičajene mere bezbednosti.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa