26. februar 2015.26. feb 2015.
POETSKI VREMEPLOV U KULTURNOM CENTRU

ŽENA JE GOVORILA SA VETROM

U Kulturnom centru predstavljena je autentična izložba čestitki od 1900. do 1940. godine i veče ljubavne poezije pod nazivom Susretanja. Ovaj program je trebalo da bude održan 12. februara povodom Sretenja Gospodnjeg, ali je odložen zbog Dana žalosti. No, Šapčani su se, proteklog petka, ipak susreli sa Jasminom Janković, pesnikinjom snažne sugestivnosti i neobičnog hobija.
- Jasmina na aukcijama kupuje čestitke i predano je tome posvećena. Mislim da Šapčani imaju čast da po prvi put vide jednu takvu ideju. Društvene mreže su uzele svoj danak kada je u pitanju romantika. Na njima javno prosipamo svoju intimu, što je degutantno u odnosu na vreme kada smo razmenjivali pisma i čestitke. Intima nije nešto što je za svačije oči i uši, ni za svačiju dušu, izjavila je Branka Todorović iz Kulturnog cenra.
Jasmina Janković već godinama sarađuje sa Kulturnim centrom, predstavila je svoje romane „Jasenovi“, „Žar“ i „Nemi ovčar“ i zbirku poezije „Brektanje duše“. Ovaj put, osim stihova iz zbirke „Plava bol“, dočarala je prisutnima tople, ljudske poruke i spojila vreme sadašnje i vreme negdašnje u svojevrsni vremeplov.
- Ovo je spoj vizuelne umetnosti, Vas i lirike. Reč neću reći o svojim knjigama proze o vremenu u kome je um daleko od svake ljudskosti. Srbija je krenula unazad. Neke stihove ću izgovoriti večeras po prvi put. Svih 97 komada hartije koje vidite jesu ruke koje se dodiruju. Našla sam redove iz rata, one o čekanju, tuzi, iz Srbije, Mađarske, Amerike. Tog vremena više nema. Zaboravili smo da čekamo, rekla je autorka.
Na video bimu su prikazivane čestitke koje je pesnikinja čitala, a ponekad je sa njima korespondirala svojim i stihovima prijatelja i pesnika koje voli, na srpskom, starometohijskom i ruskom jeziku.
Jasmina Janković je rođena 1968. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomirala je na socijalnom radu i socijalnoj politici. Izlagala je kao autor-izdavač na sajmu knjiga u Moskvi 2006/2007, Kosovskoj Mitrovici, Beogradskom sajmu knjiga, samostalno i u okviru udruženja pisaca Poeta. Svoj književni rad promotivno predstavlja u saradnji sa kulturnim centrima, bibliotekama i školama, a plasman knjiga radi samostalno, jer, kako kaže „ jedna knjiga otvara put ostalim “. Takav vid je jedini vid marketinga koji primenjuje u svom radu, a do sada je na putu misije književnosti prati značajna i ozbiljna čitalačka publika. Retko učestvuje na književnim konkursima. Stvarajući tiho i nenametljivo, a verujući u reinkaranciju istinske književnosti i stvaralaca, bori se protiv svake estradizacije umetnosti. Nakon moskovskog sajma knjiga 2006/2007. godine, na kom se pojavila kao autor-izdavač, dobila je ime „žena koja govori sa vetrom“.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa