26. februar 2015.26. feb 2015.
SEDNICA SAVETA ZA BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU GRADA ŠAPCA

SIGURNOST NAJMLAĐIH

Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i veća sigurnost dece, kao najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju, biće prioriteti u radu Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca
Kontinuirana edukacija svih učesnika u saobraćaju, preventivne kampanje, ali i kaznena politika, treba da povećaju nivo saobraćajne sigurnosti, istaknuto je na sednici Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca prošlog utorka. Poštujući preporuku Agencije za bezbednost saobraćaja, ove godine akcenat je stavljen na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, i veću bezbednost dece na ulicama.
- Radićemo na bezbednosti pre svega učenika i dece. Ono što treba da se uradi jeste obezbeđenje zona škola, ali ono što je najvažnije jeste edukacija, jer to je jedna od osnova prevencije za smanjenje broja saobraćajnih nesreća, rekao je Nemanja Pajić, predsednik Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca.
U sveobuhvatnu edukaciju biće uključene različite kategorije ljudi, od roditelja, preko dece predškolskog uzrasta, do srednjoškolaca-vozača početnika.
- Najpre ćemo krenuti sa edukacijom mladih majki koje treba da se upoznaju sa načinom bezbednijeg prevoza dece u automobilima, zatim, određen je program u predškolskim ustanovama gde će se kontinuirano vršiti obuka, ili će se razgovarati o bezbednosti u saobraćaju. Pored toga, Ana Marinković, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti, razgovarala je sa predstavnicima srednjih škola o tome da se izučavanje bezbednosti u saobraćaju nađe u školskom programu, odnosno, da se o ovoj temi ne govori samo na početku školske godine. Ove godine krećemo sa nečim sasvim novim, a to je edukacija mladih vozača. Najpre ćemo krenuti po srednjim školama gde će ljudi koji su doživeli teške saobraćajne nesreće, neki od njih ostali i nepokretni, pričati o svojim iskustvima, i to gde su bili nepažljivi, koje su greške načinili, kako mladi vozači ne bi načinili iste, dodao je Pajić.
Saobraćajna policija, kao nezaobilazni faktor u edukaciji mladih, tokom čitave godine sprovodi akcija „Škola“, koja u prvi plan stavlja bezbednost dece u saobraćaju. Na području grada Šapca u prva dva meseca 2015. godine smanjen je broj povređenih učesnika u saobraćajnim nezgodama u odnosu na isti period prošle godine.
- Za prva dva meseca na području grada Šapca, isti je broj saobraćajnih nesreća kao u prva dva meseca 2014. godine, međutim, dobro je što je smanjen broj saobraćajnih nesreća sa nastradalim licima. Imamo smanjen broj onih lica koji su teže i lakše povređeni, ali u jednoj saobraćajnoj nesreći imali smo dva lica koja su poginula, a jedno od ta dva lica je bilo dete, rekao je Zoran Penović, načelnik Saobraćajne policije Policijske uprave Šabac.
Za aktivnosti koje su usmerene na veću bezbednost svih učesnika u saobraćaju na teritoriji grada Šapca u 2015. godini planirano je da se obezbedi 20 miliona 290 hiljada dinara. Taj iznos je tri miliona dinara veći od prošlogodišnjeg, kada je, na osnovu saobraćajnih prekršaja, u gradski budžet stiglo više od 17 miliona dinara od naplaćenih kazni.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa