26. februar 2015.26. feb 2015.
U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI „NAŠE DETE“ PREDSTAVLjEN NOVI PRAVILNIK CENA

BEZ UDARA NA RODITELjSKI DžEP

Pravilnik o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama koje je donelo Ministarstvo prosvete stupio je na snagu 1. januara ove godine. Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisuje da roditelj, tj. staratelj, plaća dvadeset odsto od ekonomske cene, a lokalna samouprava osamdeset. Utvrđena ekonomska cena je 24.011 dinara tako da će roditelji u narednom periodu izdvajati 4.802 dinara u odnosu na dosadašnjih 5.670.
Kako je istaknuto u Predškolskoj ustanovi „Naše dete“ u ponedeljak na konferenciji za novinare preko sedamdeset odsto roditelja će biti zadovoljnije ovom cenom. I ostale kategorije korisnika neće imati razloga za nezadovoljstvo s obzirom da će celodnevni pripremni predškolski program, koji podrazumeva staranje o deci od devet do jedanaest sati, koštati samo 3.140 dinara jer će ostatak od 1.662 dinara finansirati Ministarstvo prosvete. Korisnici dečjeg dodatka plaća će 2.800 dinara. Za decu bez roditeljskog staranja, decu sa smetnjama u razvoju, decu iz materijalno ugroženih porodica, korisnike socijalne pomoći, svako treće i naredno dete boravak u vrtićima biće, zahvaljujući finansiranju lokalne samouprave, besplatan.
- Novi pravilnik ide u korist roditelja s obzirom da je preko sedamdeset odsto naših korisnika plaćalo punu cenu dok četvrta kategorija koja je plaćala sada to neće činiti. S obzirom da je pravilnik stupio na snagu 1. januara mi smo već počeli da delimo uplatnice roditeljima tako da smo krajnje ispoštovali zakon. Imamo sto pedeset četiri korisnika koji će plaćati 2.800 dinara i postoji mogućnost da je među njima neznatan broj onih koji su do sada plaćali 1.700 dinara ““ rekla je direktorka Marica Vuletić.
Mesta zabrinutosti za roditelje oko tri hiljade mališana koji su korisnici usluga Predškolske ustanove „Naše dete“ nema. Novim pravilnikom utvrđene su samo veće obaveze i nadležnosti Ministarstva prosvete, ali i lokalne samouprave. Za 1.000 dece pripremnog predškolskog programa u trajanju od četiri sata boravak je i dalje besplatan.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa