5. mart 2015.5. mar 2015.
AMERIČKI FUDBAL PONOVO U ŠAPCU

AJKULE OPET GRIZU

Posle šest godina šabački klub američkog fudbala ponovo je oformljen. Ove sezone cilj im je da što uspešnije odigraju Treću ligu i da ustale tri selekcije koje imaju
Humanost je letos bila povod da se ponovo oformi klub američkog fudbala u Šapcu. Nakon nekoliko godina pauze zaigrali su utakmicu „Za Lanin prvi korak“ i sakupili izvesna sredstva za lečenje bolesne devojčice. Ekipa je nastavila da trenira ove godine, pojačani igračima sa strane, igraju Treću, razvojnu ligu.
Sve je počelo pre 12 godina kada se grupa entuzijasta okupila u prvi klub američkog fudbala u našem gradu. Promenili su nekoliko imena do konačne oluke da se zovu „Šarksi“. Tokom nekoliko godina ostvarili su neočekivane uspehe, ali iste takve i poraze, dok klub nije ugašen 2008. godine.
Sve godine nakon toga ljudi iz uprave, kao i igrači, nastavili su da veruju u svoj klub. Upravu čine uglavnom bivši igrači, Marko Stanković, Aleksandar Pavlović, Darko Dragićević, Milan Jokić, koji su se najviše angažovali oko toga da se klub ponovo aktivira. Ove godine u ligi igraju sa klubovima iz Smedereva i Kleka. Marko Lepović, novi stari predsednik, kaže da su i ova dva kluba, kao i šabački, sa dužom istorijom i da ih ne treba potceniti. Nada se da će uspeti da ostvare dobar rezultat i da sa uvećanjem igračkog kadra uđu u viši rang.
Liga počinje 18. aprila. Prošle nedelje odigrana je utakmica protiv Obrenovca da bi se videlo kolike su mogućnosti kluba.
-Bio je to dobar trening i za nas i za njih. Izgubili smo veoma malom razlikom, 20:18. Rezultat međutim nije toliko bitan, koliko nam je bilo važno da uvedemo nove igrače koji nisu ranije igrali sa nama, kao i da uvidimo neke nedostatke, objašnjava Lepović.
„Ajkule“ su pojačene dvojicom igrača iz Valjeva i dvojicom juniora iz Sremske Mitrovice, odakle je i trener Darko Štabler. Štabler je bio dugogodišnji trener tima iz Mitrovice, a i Šapčane je trenirao u prethodnom periodu.
-Iza njega stoje rezultati. Dobro nas poznaje i odlično se uklapamo. Uz to, Šabler je i selektor reprezentacije Srbije u fleg kategoriji, priča Lepović.
Fleg liga se igra bez opreme i kontakta za igrače do 16 godina. Donja granica za godine ne postoji. Lepović navodi da imaju ustaljenu ekipu od desetak dečaka koji redovno dolaze na treninge. Takva liga postoji i kao ženska i neki klubovi u Srbiji imaju i ženske timove. Lepović kaže da u Šapcu još nema interesovanja pripadnica nežnijeg pola za ovaj sport.
-Cilj nam je da odigramo ovu sezonu i da se po gradu proširi vest da se klub ponovo okupio, kako bismo sakupili još igrača da bi rad bio što kvalitetniji. Kada ustalimo seniorski, juniorski tim i fleg selekciju, moći ćemo da razmišljamo i o proširenju na žensku ekipu, kaže Lepović.
Za uspešno funkcionisanje kluba potrebno je minimum trideset igrača koji će da igraju utakmice. Za probe odbrana i napada na treninzima dovoljno je i dvadesetak. Klubovi u kojima se za sada najozbiljnije radi i koji su najuspešniji u Srbiji su beogradski „Vukovi“, novosadski „Djuksi“ i „Divlji veprovi“ iz Kragujevca.
-Ti klubovi su prvi i počeli da igraju američki fudbal kod nas. Imaju ozbiljnu organizaciju, veliki broj igrača i dobru materijalnu podršku, ali iza njih stoje i rezultati. Nama je grad Šabac ove godine izašao u susret i obezbedio nam sredstva iz budžeta. Zadovoljni smo pažnjom koju nam pružaju, kaže Lepović i dodaje da se nada da će u narednom periodu biti i sponzora koji će se ozbiljnije zainteresovati za njih.
Komplet nove opreme za igrača košta oko 200 evra. Čine je kaciga, oklop i štitnici. Lepović kaže da je sada lakše, jer je moguće nabaviti staru opremu od bivših igrača za upola cene ili manje. Ranije, dok sport kod nas nije zaživeo, mogla se nabaviti samo nova.
Treniraju dva puta sedmično i to vikendom na terenu iza stadiona FK Mačva, dok je treći trening kondicioni, trenutno u San rajsu. Svi koji su zainteresovani mogu doći. Dovoljno je da ponesu kopačke.
Ajkule do početka sezone planiraju da odigraju još jednu pripremnu utakmicu. Interesovanje publike u prethodnim godinama nije manjkalo. Da bi tako ostalo i u buduće, naše čitaoce redovno ćemo obaveštavati o svim aktivnostima kluba.
M.Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa