5. mart 2015.5. mar 2015.
ŠABAC I OKOLINA USPEŠNO ODBRANjENI OD VODENE BUJICE

REA, NISI NAŠ TIP

Ciklon iz Đenovskog zaliva prošle nedelje zahvatio čitav region. Posledice, uz dobru pripremu, minimalne u odnosu na majske poplave iz prošle godine
Italijanski šarm nije pomogao ciklonu „Rea“ da se dopadne Srbima. Posle prošlogodišnjeg lošeg iskustva sa „Tamarom“, mediteranskim vetrovima naši ne veruju. Upozorenja meteorologa, medijska priprema i sećanje na katastrofu iz maja, uneli su nelagodu među žitelje Zapadne Srbije, koja se i ovaj put našla na udaru obilnih padavina. Boljom pripremom i koordinacijom nadležnih službi, ali i uz pomoć prirode i slabiju snagu ciklona od najavljene, izbegnute su veće štete. Kiša je počela u ranim jutarnjim satima prošlog četvrtka. Natopljena zemlja nije bila u stanju da primi obilne padavine, pa su rečice i potoci, koji se preko leta mogu pregaziti, ili preskočiti, pokazali divlju ćud. Gradski štab za vanredne situacije osnovao je Centar za informacije i koordinaciju preko kog su građani mogli prijaviti probleme u svojim mestima, a deo članova štaba je posetio nekoliko potencijalno kritičnih lokacija, poput ušća Dumače u Cerski obodni kanal.
- Prikupljamo podatke i delujemo preventivno. Obaveštavaju nas i gradski poverenici i predsednici saveta mesnih zajednica, koji rade u dve smene. Na tri punkta prikupljeno je 100 hiljada vreća za punjenje peskom, a u pripravnosti je i mehanizacija građevinskih firmi. Situacija je za sada pod kontrolom, rekao je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.
I pored pozitivnih vesti, direktor Vodoprivrednog preduzeća „Sava“ Dragan Topalović pozivao je na oprez i pripravnost svih službi.
- Većih problema za sada nema, ali ćud bujučnih vodotokova je nepredvidiva. Oni za samo par sati mogu da izazovu probleme, i dovedu do izlivanja reka. Zbog toga je konstantan oprez neophodan, naveo je Topalović.
Potvrda nepredvidivosti bujičnih vodotokova stigla je uveče. Kanal koji se uliva u Dumaču izlio se u centru Gornje Vranjske, ugrozivši pri tom domaćinstva koja se nalaze uz samu obalu. Tridesetak meštana preventivno je evakuisano u Dom kulture, gde su im obezbeđeni smeštaj i hrana. Tu su ostali i u petak, iako se voda, u najvećoj meri, povukla iz dvorišta ugroženih kuća. Za Štab za vanredne situacije bila je to jedna briga manje, ali ne zadugo. Potencijalno loše vesti u petak poslepodne stižu iz Oridskog basena. Dobrava svakih sat vremena raste za po deset centimetara, pri tom slikovito oživljava sećanja na prošlogodišnju kataklizmu. Najveća nelagoda kod meštana čije su kuće uz samu reku, od kojih mnogi još uvek nisu obnovili ni deo uništenih domaćinstava od minulog maja. Oni sa kućama na sprat prebacuju stvari na više nivoe, oni u prizemnim kućama vrte glavom i ćute. Na mostu preko Dobrave dosta meštana. Sa gradonačelnikom i direktorom Direkcije za puteve Miodragom Filipovićem razgovaraju o problemima i predlažu rešenja. Stiže i Dragan Topalović, koordiniraju se službe i za nekoliko minuta dobija se potvrda da sa dežurnih punktova kreću kamioni natovareni vrećama sa peskom. Stiže i kamion za prevoz stoke iz ugroženih domaćinstava. Na delu srpska posla. Predstavnici Mrđenovca i Miokusa razgovaraju o mestima gde je najbolje ojačati nasip i postaviti vreće sa peskom. Izražavanje sumnje u predloge komšije, jer obe strane misle da sve što ovi drugi predlože ima za cilj jednostranu odbranu. Narcizam malih razlika posle dvominutnog maksimuma iščezava. Kompromis je postignut: ako Dobrava probije ojačan nasip ka Mrđenovcu, branioci Miokusa uklanjaju prepreku koja štiti njihovo selo, i obratno, ako popusti odbrana Miokusa i Mrđenovac, voljom branioca, ostaje bez zaštite, pa nek Dobrava sama odluči na koju će stranu. Na svu sreću, priroda je ovaj put bila milostiva. Tokom noći i čitave subote, nivo reke je počeo da opada. Nadležne službe iskoristile su takvu situaciju da mehanizacijom probiju nasip na nekoliko mesta, kako bi se voda sa oranica ulila u novo korito Dobrave i smanjile štete na poljoprivrednom zemljištu.
- U dogovoru sa predstavnicima VP „Sava“ dogovorili smo presecanje nasipa na nekoliko mesta kako bi obezbedili sigurnost nekolicine domaćinstava koja se nalaze neposredno uz reka, ali i kako bi smanjili eventualnu štetu na oranicama, rekao je gradonačelnik Šapca.
U subotu je počeo i povratak evakuisanih meštana Gornje Vranjske u domaćinstva kojima voda više nije pretila.
- Ljudi su u Domu kulture imali adekvatne uslove za život. Po nalogu Zavoda za javno zdravlje obezbedili smo cisternu sa pijaćom vodom, a osigurani su i mobilni toaleti, neophdna higijenska sredstva i hrana. Ipak, za sve nas je veoma dobra vest da se voda povukla, tako da su se svi građani vratili svojim kućama, rekao je direktor Centra za socijalni rad Milan Vasić.
Za razliku od bujičnih vodotokova, reka Sava ovaj put nije pravila probleme. Povećanje vodostaja počelo je u sredu, granica redovne odbrane od poplava na 400 centimetara pređena je u četvrtak, dok je maksimalni nivo, od 448 centimetara zabeležen u subotu. Od tada, vodostaj je u opadanju za čitav metar.
Izlivanje reka i visok nivo podzemnih voda ostavili su trag na obradivom zemljištu. Trenutno su se na oko 500 hektara oranica formirala „vodena ogledala“, koja, ukoliko se dugo zadrže, mogu naneti štetu ozimim usevima.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa