12. mart 2015.12. mar 2015.
SUZBIJANjE PROSJAČENjA U GRADU

DAJTE JEDNOM REGRUTUJETE DVA

Ljudska prava nisu regulisana samo zakonom. Regulisana su i običajima. Uglavnom čujemo da je stvar kulturnog obrasca da li je prosjačenje etički sporni oblik ponašanja ili ne. Ostavimo na stranu priče da prosjaci nisu tako siromašni jer na periferiji imaju velike kuće, ni tako nesrećni jer ličnim vozilima i gradskim prevozom stižu do centra grada, gde navlače maske i rekvizite nesrećnika. Na stranu i to što znamo da ih ima nekoliko grupa, koje se oragnizovano dovoze kombijima iz okolnih sela. Ima ih koji su domaći, a ima i onih koji iz drugih opština gostuju nedelju ili duže tokom sezona praznika. Ima ih starih, punoletnih, ali je među njima najviše male dece. Sa decom počinje naša priča o ljudskim pravima.
Iz sudskih izvora znamo da su u 2014. i 2013. godini podnete po dve prijave za prosjačenje. Ne znamo jesu li rešene. Prema evidenciji Centra za socijalni rad u Šapcu od kraja jula 2014. do kraja januara 2015. zatečeno je 27 maloletnih lica u prošnji i ona su predata Centru. Po obavljenom razgovoru roditelji su upozoreni da će im deca u slučaju da ponovo budu zatečena u prošnji biti oduzeta i smeštena u hraniteljske porodice, a prema roditeljima su preduzete mere korektivnog nadzora. Nije rešenje da deca budu oduzimana roditeljima, roditelji kažnjavani zatvorom ili na neki drugi način odvojeni od svoje dece. Gradska vlast je dužna da zakonom apeluje da roditelji pruže šansu svojoj deci da u životu postanu još nešto sem prosjaci. Jer, ako ne budu išli u škole, ne budu učili zanat, ne budu se obučavali za nekakav društvenokorisni rad država će u njima, do kraja njihovog života, imati socijalne slučajeve, nesposobne da brinu sami o sebi, zavisne od pomoći države.
Prosjaci nisu lep prizor. Norveška je najbogatija zemlja Evrope i njeni su zakoni visoko standardizovani kad su u pitanju ljudska prava. Pažnju privlači izmena krivičnog zakona koji će pred Parlamentom biti do kraja februara u kome se predlaže da se pružanje pomoći prosjacima na ulici kvalifikuje kao krivično delo. Od prošle godine su u Norveškoj pojedina veća zabranila prosjačenje na ulici, a sada se traži da se ono suzbije. Ministar pravosuđa Vidar Brein Karlsen rekao je da se tim zakonom nastoji iskoreniti sve češća pojava „mreža prosjaka“ koji ovu „aktivnost“ pretvaraju u unosan posao.
Ministarstvo unutrašnjih poslova je 03.09. 2011. oformilo tim za svaku policijsku stanicu u okviru uprave, koji ima za cilj da se bave zaštitom dece od eksploatacije putem prosjačenja. Postoji i Kooodinacioni tim grada, koju je misija IOM organizovala u julu 2014. sa namerom da spreči zloupotrebu ljudi u prosjačenju. U saradnju sa Timom, policijom, Centrom i Domom zdravlja, su uključeni još i Više tužilaštvo, osnovne škole, Osnovni sud, Školska uprava, Kancelarija za mlade i „Karitas“. Donet je akcioni plan uklanjanja prosjačenja sa ulica i trebalo ga je primenjivati jednom nedeljno, ali on na gradske ulice još nije izašao, bar ne sukcesivno. Ministarstvo za rad je dostavilo Nalog Centru za socijalnu zaštitu koji je trebao da spreči eksploataciju dece koja rade i žive na ulici.
Kad date jednom prosjaku regrutovali ste još dva. Naučili ste ih da ne moraju da zarade, da mogu da se oslanjaju na vas koji ste zaradili i da je to normalno stanje. Deca zavise od roditelja i nemaju mogućnost samostalnog odlučivanja o svojoj sudbini, zato je država tu da učini sve što je u njenoj moći da ih zaštiti onda kad su roditelji za to nemotivisani. Tu je zaštita dečjih prava.
Građanska inicijativa KORAK traži da Grad preduzme sve mere koje su mu na raspolaganju, kako bi se obezbedila bolja koordinacija svih nadležnih za rešavanje problema. Od presudne važnosti je da Grad:
1. Intenzivira rad Koordinacionog tima.
2. Insistira kod Policijske uprave Šabac da se proveri i pojača rad timova koji su formirani sa ciljem da se ukine prosjačenje.
3. Vrši permanentnu kontrolu punktova za prosjačenje u centru grada: ispred Muzičke škole, menjačnice kod Nacionalne službe za zapošljavanje, Apoteke „Dr Bora Tirić“, pošte, stare robne kuće, nove robne kuće i duž pešačke zone i kafića koji se u njoj nalaze i o nalazima kontrole pravovremeno obaveštava Policijsku upravu Šabac radi primene člana 12. Zakona o javnom redu i miru („Sl. glasnik RS“, br. 51/92, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon i 85/2005 - dr. zakon).

Građanska inicijativa “Korak“

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa