12. mart 2015.12. mar 2015.
KONFERENCIJA ZA NOVINARE SRPSKOG POKRETA OBNOVE

POTREBNI SMO SRBIJI

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove održao je prošlog petka konferenciju za štampu na kojoj je bilo reči o 25. godišnjici osnivanja stranke, 24. godišnjici devetomartovskih demonstracija, ali i o participaciji ove stranke u lokalnoj i republičkoj vlasti.
-SPO je bio motor koji je počeo da podriva temelje vlasti komunističkog diktatora Slobodana Miloševića. Mnogi smatraju da je 9. marta mogao da se sruši režim, međutim, na strani Miloševića tada je bila i vojska i policija, ali i većinski deo naroda. Urađeno je ono što je bilo realno, smenjeni su ministar policije i urednik “TV Bastilje“, RTS. Tokom narednih godina borbe SPO je platio najveću cenu, kako predsednik stranke, tako i mnogi članovi, neki čak i životom, a mnogi su hapšeni ili otpuštani sa posla. Drvo koje je tresao SPO slomljeno je 5. oktobra. Milošević je priznao poraz, a posle toga je poslat tamo gde mu je bilo mesto, u Hag, rekao je predsednik GO Živojin Vuletić.
Naveo je da su 5. oktobra vlast preuzeli oni koji su Miloševića do tada držali na vlasti. Smatra da je Srbija i 15 godina kasnije u veoma teškom stanju, pre svega ekonomski, te da je SPO Srbiji sada potreban kao i tada.
Podržavaju napore premijera Vučića da se ubrzanim tempom krene ka EU. Vuletić navodi da ima mnogo kočničara na tom putu, da su neki od njih i u Vladi, a da postoje pojedinci i u SPC koji su za to da se Srbija drži tradicionalnih vrednosti i ostane na margini svih dešavanja.
Vuletić je istakao da je zadovoljan funkcionisanjem lokalne samouprave, gde u vlasti učestvuju od 2004. godine. Misli da je urađeno dosta toga da Šabac počne da liči na moderne evropske gradove.
-Problem u Šapcu, kao i u celoj Srbiji, je velika nezaposlenost. Mi ćemo se, kao stranka, zalagati da Šabac što više ekonomski jača. Preko koalicionih partnera na lokalu i republici zalagaćemo se da se uradi deo auto puta od Rume do Šapca, rekao je Vuletić.
Prim. dr Predrag Tojić rekao je da četvrt veka nije ni malo ni mnogo za SPO. Naveo je da je prvobitno zamišljen kao pokret sa širokom bazom koji treba da artikuliše političke, ali i životne probleme naroda u Srbiji. Morali su da se registruju kao stranka da bi mogli da učestvuju na izborima.
-SPO je treći pokret koji je formiran u 20. veku iz tačno odgovarajućih potreba. Prvo je Vladika Nikolaj Velimirović posle Prvog svetskog rata osnovao pokret koji je trebao da povrati snagu i duh naroda. Posle toga Slobodan Jovanović je formirao Srpski kulturni klub pred sam početak Drugog svetskog rata, za intelektualce i sve one koji su osetili opasnost od nadolazećeg fašizma. Zatim je 1990. osnovan SPO, rekao je Tojić i podsetio da je i koalicioni predizborni dogovor DOS potpisan u SPO, ali da ova stranka nakon promena nije učestvovala u vlasti jer nisu mogli da se dogovore o brzini i dubini promena koje treba da se dese.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa