12. mart 2015.12. mar 2015.
PRVA IZBORNA SKUPŠTINA STRANKE ZAJEDNO ZA SRBIJU

DUŠAN PETROVIĆ OKUPIO OPOZICIJU

Nova energija za novo vreme, moto je prve Izborne skupštine stranke Zajedno za Srbiju. U toj energiji ima mesta za sve one koji Srbiji žele dobro i vreme je da se okupimo, jer nesposobnost aktuelne Vlade Srbije osećaju svi građani, izjavio je Dušan Petrović. On je, protekle nedelje, izabran za predsednika stranke Zajedno za Srbiju. U prepunoj sali beogradskog Sava centra više od 470 delegata iz cele Srbije dalo je podršku Petroviću, dok su za potpredsednike izabrani Miodrag Đidić Boško Ristić i Srđan Srećković. Izbornom delu Skupštine prethodio je svečani deo kojem su pored delegata prisustvovali i mnogi gosti iz proevropskih opozicionih stranaka. Petrović je naglasio potrebu objedinjavanja svih prodemokratskih opozicionih snaga u borbi za bolju Srbiju.
Što pre dođemo do akcionog jedinstva, toliko ćemo brže uspostaviti ravnotežu u neravnoteženom političkom sistemu u Srbiji. Politička posledica toga biće ozbiljno suzbijanje tabloidizacije javnog života. Tabloidizacije koja je posledica inercije, sa jedne strane, ali i političkog manira onih koji danas upravljaju Srbijom i njihovih političkih instrumenata. Tabloidizacija Srbije ruinira javni život u našoj zemlji. Iscrpljuje i ovo malo energije koje imamo i onemogućava privredni rast i razvitak, veće zarade i poboljšanje životnog standarda građana, rekao je prilikom obraćanja delegatima i gostima Dušan Petrović.
Na početku svečanog dela Skupštine, prisutnima se obratio i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je rekao da grad na čijem je čelu već dosta čini na decentralizaciji koja je jedan od ključnih delova programa stranke Zajedno za Srbiju.
Prvi put ove godine i prvi u Srbiji sav novac koji će biti sakupljen od poreza na imovinu u 52 seoske mesne zajednice, ostavićemo njima, kao mogućnost da meštani odlučuju kako i na koji način njihov život treba da se uredi. Onog trenutka kada dozvolite ljudima da odlučuju, vi im pružate pravo da postanu samostalni i da budu slobodni. A sloboda je ono čemu svi težimo. Sloboda je ono što ja želim da Srbija ima i oseća u sebi i u budućnosti, naglasio je Nebojša Zelenović.
Delegatima se potom obratio i Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke. I Mićunović je podržao ideju okupljanja i zajedničkog delovanja proevropske opozicije.
Ono što treba da uradimo je da izgradimo vrlo jasan program saradnje. Javljam se dobrovoljno da ga uradim, pola je već gotov. Posle dobre analize da ga potpišemo i da to bude osnova za naša akciona jedinstva u parlamentu i svuda, predložio je Mićunović.
Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke i koalicioni partner stranke Zajedno za Srbiju je takođe istakao neophodnost udruživanja političkih potencijala opozicije.
Da bi se uspostavilo nešto što predstavlja zajedništvo za Srbiju mora da se moraju da se uspostave kompromis i konsenzus, odnosno dogovor o centralnim tačkama razvoja. Oko toga gde ova zemlja ide, na koji način rešava probleme, konsenzus oko vrednosnog poretka. U suprotnom, već prekosutra ćemo se naći u situaciji da nećemo moći da pronađemo put. Zbog toga je koncepcijsko, ideološko i vrednosno pitanje, put razvoja zemlje. To važi i za objedinjavanje opozicije, to važi za delovanje vlasti i za čitav politički sistem, naglasio je Boris Tadić.
Dušan Petrović je predstavio ekonomski plan Zajedno za Srbiju pod nazivom „Zaposlimo Srbiju“, temelj sa koga će stranka voditi razgovore sa svim političkim partnerima. U osnovi Ekonomskog plana stranke je promena poljoprivredne politike i povećanje agrarnog budžeta, ulazak u projekat navodnjavanja milion hektara poljoprivrednog zemljišta, rekao je Petrović ali i:
Snažna, ekspanzivna politika proizvodnje biomase. Ulazak u podršku građevinskoj industriji, tako što milion i po stanova i kuća u Srbiji koje se greju na daljinsko grejanje, gas ili struju nužno je izolovati. Ulaganje u ovaj projekat kreću se oko 2,5 milijardi evra i to bi bio ogroman podsticaj za građevinarstvo. Zatim sprovođenje strategije rudarstva koju je Vlada Mirka Cvetkovića, u vreme dok je predsednik Srbije bio Boris Tadić, početkom 2012. godine dostavila parlamentu. Ukratko, tri i po milijarde evra ulaganja u rudarstvo u narednih sedam godina donelo bi povećanje bruto društvenog proizvoda za milijardu i po evra. I šesta tačka, ali ništa manje bitna, je snažan, legitiman i legalan pritisak na Naftnu industriju Srbije da se otpočne sa velikom modernizacijom Rafinerije nafte u Pančevu, jer bi ti, sveukupno gledano, bio veliki zamah srpskoj ekonomiji, zaključio je Petrović predstavljajući ekonomski plan u šest tačaka „Zaposlimo Srbiju“.
Skupština je dala puni legitimitet predsedniku Zajedno za Srbiju Dušanu Petroviću da razgovara sa svim proevropskim snagama i pronađe zajedničke tačke oko kojih bi se kreirale realne politike kao osnov za neophodno akciono jedinstvo koje će doneti bolji život građanima Srbije.

B. Ivetić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa