12. mart 2015.12. mar 2015.
SREDNjOŠKOLCI PRITEKLI U POMOĆ

LEKCIJA ZA ODRASLE

Kada se početkom marta Tamnava sa svojim pritokama počela izlivati u gornjem delu toka, uzvodno od Koceljeve, više od 50 srednjoškolaca, učenika Srednje škole u Koceljevi odazvalo se pozivu Štaba za vanredne situacije da priteknu u pomoć. Ovim mladićima i devojkama nisu smetali ni kiša, ni vetar, ni blato. Za manje od dva sata peskom su napunili preko 700 vreća.
- S obzirom da je kiša neprekidno padala i da je voda nadolazila, iz opštinskog kriznog štaba su nas pozvali i pitali da li ima dece koja bi učestvovala u punjenju vreća peskom. Kada su predmetni nastavnici pitali decu ko želi da učestvuje u ovoj akciji, bili smo prijatno iznenađeni brojem đaka spremnih da se angažuju. Iz nekoliko odeljenja prijavilo se više od 50 učenika, ne samo dečaka već i devojčica. Zaista su radili predano, bez zanovetanja i nije bilo potrebe da neko nekome nešto kaže - priča direktor koceljevačke Srednje škole Veroljub Matić i dodaje da je škola veoma ponosna na svoje đake.
- Svi treba da budemo ponosni na ove mlade ljude. Stariji kažu kako su stvari u njihovo vreme bile drugačije u smislu da su mladi bili odgovorniji. Mislimo da deca sada samo sede za kompjuterom i sumnjamo u neke njihove sposobnosti. Međutim, i na ovaj način deca su nas ubedila u suprotno. Pokazala su nam da su dovoljno zrela i odgovorna i da su, rekao bih, morali prebrzo da odrastu, s obzirom na sve što nam se godinama dešava - smatra Matić i ističe da su učenici ove škole svoju zrelost, ljudskost i humanost pokazali i u jednoj od akcija dobrovoljnog davanja krvi kada je ovu dragocenu tečnost dalo oko 80 odsto đaka škole koji su u tom trenutku bili punoletni.
Govoreći o tome šta je presudilo da se bez imalo dvoumljenja sa svojim drugarima prihvate punjenja vreća peskom i pomognu ugroženima i Nikola Vasić iz Družetića, učenika trećeg razreda kao i njegov godinu dana mlađi drug Lazar Janković kažu da su to iskustva iz majskih poplava.
- Motiv za to su svakako prošlogodišnje poplave koje su zadesile moje drugare iz odeljenja. Ovo je moj način da pomognem onima kojima je pomoć bila u tom momentu neophodna. Siguran sam da je sve ono što se dešavalo proteklih meseci i godina, mislim na elementarne nepogode, uticalo na mlade ljude, na našu svest da moramo da budemo humaniji, odgovorniji prema sebi ali i prema drugima i da je važno da se međusobno pomažemo - kaže Nikola.
Prošlogodišnje poplave su i na Lazara ostavile veoma jak utisak.
- Sasvim je sigurno da je moja motivacija, kao i motivacija mojih drugara, da prihvatimo poziv i da kao dobrovoljci punimo vreće upravo da pomognemo i da ukoliko je to moguće sprečimo da se reka izlije i ugrozi naše sugrađane. To je način da mi pomognemo u toj situaciji. Nije retka pojava da mladi sve češće učestvuju u humanitarnim akcijama, a na to su sigurno uticala dešavanja iz maja meseca, slike koje smo videli i sudbine ljudi koje smo čuli kako u neposrednom okruženju, tako i putem medija. Ti događaji su nas naterali da stvari posmatramo drugačije i da možda odrastemo preko noći - smatra Lazar.
Odrasli kažu da su im mladi održali lekciju iz humanosti i zrelosti kao i da su pokazali kako se bez suvišnih pitanja i dvoumljenja priskače u pomoć kada je pomoć potrebna.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa