26. mart 2015.26. mar 2015.
OPASNI OTPAD I DALjE U ŠAPCU

MINISTARSTVO DA SHVATI OZBILjNOST SITUACIJE

Pokret za Šabac Zelenih Srbije obaveštava javnost da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine svojim saopštenjem o zbrinjavanju opasnog otpada u Šapcu i Bariču još jednom pokazalo da ne može jasno da sagleda situaciju na području Šapca i time nas još više učvrstilo u uverenju da za svoj rad ne zaslužuje prelaznu ocenu.
U pogonima Zorka holdinga u restrukturiranju se nalazi 12 tona kondenzatora kontaminiranih piralenom koji u slučaju sagorevanja oslobađa dioksin, posle plutonijuma najkancerogenije jedinjenje na planeti, zatim oko 2 tone katalizatora, smola i kiselina koji se koriste u procesu proizvodnje u obojenoj metalurgiji, kao i oko 900 tona PbAg taloga i oko 300.000 tona jarosit taloga. Ovo je opasan otpad koji se nalazi u nadležnosti Ministarstva. O tome u saopštenju nema ni slova, već se izdvaja 10 miliona dinara za opasan otpad u vlasništvu privatnog preduzeća ECO-GAS MGS koji se nalazi u skladištu A2 Robno-transportnog centra Šabac i koji je do sada u dva navrata bio i predmet trgovine između privatnih kompanija.
Tražimo od Ministarstva i Vlade Republike Srbije da shvate ozbiljnost situacije u Šapcu i da, svesni rizika koji nose ove količine opasnog otpada, što pre angažuju sve svoje resurse kako bi se sprečila nova ekološka katastrofa.
Pokret za Šabac, Zeleni Srbije

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa