Инфо

26. март 2015.26. мар 2015.
ОПАСНИ ОТПАД И ДАЉЕ У ШАПЦУ

МИНИСТАРСТВО ДА СХВАТИ ОЗБИЉНОСТ СИТУАЦИЈЕ

Покрет за Шабац Зелених Србије обавештава јавност да је Министарство пољопривреде и заштите животне средине својим саопштењем о збрињавању опасног отпада у Шапцу и Баричу још једном показало да не може јасно да сагледа ситуацију на подручју Шапца и тиме нас још више учврстило у уверењу да за свој рад не заслужује прелазну оцену.
У погонима Зорка холдинга у реструктурирању се налази 12 тона кондензатора контаминираних пираленом који у случају сагоревања ослобађа диоксин, после плутонијума најканцерогеније једињење на планети, затим око 2 тоне катализатора, смола и киселина који се користе у процесу производње у обојеној металургији, као и око 900 тона ПбАг талога и око 300.000 тона јаросит талога. Ово је опасан отпад који се налази у надлежности Министарства. О томе у саопштењу нема ни слова, већ се издваја 10 милиона динара за опасан отпад у власништву приватног предузећа ЕЦО-ГАС МГС који се налази у складишту А2 Робно-транспортног центра Шабац и који је до сада у два наврата био и предмет трговине између приватних компанија.
Тражимо од Министарства и Владе Републике Србије да схвате озбиљност ситуације у Шапцу и да, свесни ризика који носе ове количине опасног отпада, што пре ангажују све своје ресурсе како би се спречила нова еколошка катастрофа.
Покрет за Шабац, Зелени Србије

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa