2. april 2015.2. apr 2015.
STRUČNI SKUP SANITARNE STRUKE

NA VISOKOM NIVOU

Prošlog petka hotel „Sloboda“ ugostio je oko 200 sanitarnih inženjera i tehničara koji su prisustvovali stručnom kursu I kategorije, pod nazivom „Poštovanje i pravilno sprovođenje pisanih procedura ““ pravi put ka očivanju zdravlja“. Skup su organizovali Udruženje zdravstvenih radnika Srbije, Društvo sanitarnih inženjera i tahničara Srbije, Udruženje zdravstvenih radnika Mačvanskog regiona „Zdravlje“ i Zavod za javno zdravlje Šabac. Ministarstvo zdravlja predstavljali su pomoćnici ministra, prim. dr Zoran Panajotović i dr Dragan Vukanić.
Otvaranje konferencije uveličali su i direktorka Doma zdravlja Šabac, prim. dr Milijana Popović i predsednica Udruženja zdravstvenih radnika Mačvanskog regiona, Branka Adamović. Učenici srednje medicinske škole „Dr Andra Jovanović“, smera sanitarno ““ ekološki tehničar, sa stručnim profesorima i direktorom Aleksandrom Pajićem, takođe su prisustvovali skupu.
Miroslav Manojlović iz ZZJZ Šabac navodi da su najavljene i neke stvari koje tek slede. Pripremaju se novi pravilnici iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti stanovništva i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
-Pravilnik o bolničkim infekcijama doneće neke promene. Jedna od tematskih oblasti bila je vezana upravo za bolničke infekcije. Izmene će biti u smislu kadrovske strukture i naša struka će biti zastupljena u komisiji za bolničke infekcije. Bilo je reči i o ulozi ZZJZ Šabac u vanrednoj situaciji, koja nije bila mala. Zavod se dosta angažovao i nismo imali ni jednu epidemijsku formu. Zanimljivo je istaći da takođe nismo imali ni jedan problem povrede na radu, a jedna od tematskih oblasti je bila i procena rizika i menadžment bezbednosti.
Manojlović ističe da je skup protekao na veoma visokom nivou što se tiče edukativnog karaktera i da su sve teme bile izuzetno kvalitetne. Značajno je pomenuti i podršku sprovođenju vakcinacije dece, pogotovu po redovnom kalendaru, što je jedan od preventivnih vidova zaštite od zaraznih bolesti.
Stručna predavanja, pored stručnjaka iz šabačkog ZZJZ, održali su i gosti iz Beograda i Niša. Govorilo se, između ostalog, o objektima za pripremu hrane u vrtićima, kao i o kontroli sanitarno ““ higijenskog stanja u centralnim kuhinjama beogradskih opština.
Skup je finansijski podržan od strane privatnih firmi sa kojima struka sarađuje i na terenu.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa