Info

2. april 2015.2. apr 2015.
U OŠ „MIĆA STANOJLOVIĆ“ U KOCELjEVI REALIZOVAN

EKSPERIMENTALNI ČAS NEMAČKI JEZIK KROZ PESMU

Učenici V2 OŠ „Mića Stanojlović“ u Koceljevi učestvovali su poslednjeg dana marta u realizaciji jednog nadasve kreativnog i neobičnog časa nemačkog jezika. Izlazeći iz okvira svakodnevnog nastavnog programa uz pomoć savremene obrazovne digitalne tehnologije profesori Bojana Vukotić i Ivan Marković uspeli su da svojim učenicima približe nemački jezik kroz pesmu. Ugledni čas pod nazivom „Mi učimo nemački, mi pevamo na nemačkom“, odnosno „Njir lernen Deutsch, njir singen auf Deutsch“, imao je za cilj razvijanje samostalnog, kritičkog mišljenja kod učenika ali i iznalaženje novih metodsko-didaktičkih principa kako bi stečeno znanje kod učenika bilo unapređeno i primenljivo u praksi.
- Došli smo na ideju da deca sinhronizovano uče nemački jezik kroz pesmu. Tema časa bila je „Der Fruhling kommt! Singt mit uns! Alle Vogel sind schon da“, sve u znaku proleća. Korelacija muzičke kulture i nemačkog jezika posebno je značajna u petom razredu kada je potrebno da na spontan i prirodan način učenici usvoje nove reči, izgovor i melodiju stranog jezika. Ovim putem, učenicima je zabavnije, a samim tim i korisnije da brže zapamte reči a učenje nemačkog jezika im postaje zadovoljstvo ““ rekao je prof. muzičke kulture Ivan Marković iz Šapca.
Zadovoljstvo postignutim nije krila ni prof. nemačkog jezika Bojana Vukotić iz Valjeva.
- Ovo je za nas veliki kuriozitet jer se muzičko obrazovanje i nemački jezik ne uče samo za ocenu već postaju deo realnog obrazovanja dece. Na času smo se kroz pesmu, video snimke, dotakli nemačke kulture i tradicije što je probudilo želju i motivaciju kod učenika za učenje stranog jezika ““ istakla je prof. Vukotić.
Obilje panoa, sa unapred spremljenim zagonetkama i pitalicama, izvođenje pesama na nemačkom, izazvali su veliko divljenje i pažnju učenika.
-Svideo mi se čas jer smo imali raznovrsne sadržaje, dosta panoa. Naučili smo mnogo toga novog i povezali muziku sa nemačkim jezikom ““ nije krio oduševljenje Đorđe Đurić.
Za Tamaru Mitrović čas je bio najbolji do sada tako da bi volela da ih ima u ovakvom obliku više dok je Andrija Pantelić istakao da je na ovom zabavnom času mnogo naučio. Njihovoj drugarici Eleni Čolović najviše se dopalo pevanje na nemačkom jeziku.
U iščekivanju sličnih časova u budućnosti, što su i obećali ovi veoma nadahnuti profesori, koceljevački petaci su više nego zadovoljni otišli sa časa kojem su prisustvovali i ostali nastavnici ove škole.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa