2. april 2015.2. apr 2015.
DRAGAN VELIKIĆ U KULTURNOM CENTRU

KNjIGA ĆE PREŽIVETI

Prošlog petka, u Kulturnom centru u Šapcu, predstavljeno je stvaralaštvo Dragana Velikića, srpskog književnika i novinara. Autor knjiga romana, priča i eseja, koje su prevođene na petnaest evropskih jezika, po prvi put je govorio o svom poslednjem romanu, još uvek u rukopisu, a koji će se u izdanju “Lagune“ pojaviti u maju.
- Naše književne večeri sve više liče na parastose. Na Zapadu se praktikuju promocije na kojima se iščitavaju odlomci iz dela pisca, rekao je Velikić u petnaestak minuta pročitao deo iz “Islednika“, romana “o porodici i zemlji kao makroklimi“, inspirisan “familijarnim nesvesnim“ Leopolda Sondija.
Pisac “knjiga o kojima se priča“, dobitnik je nagrade Meša Selimović, Ninove i Srednjoevropske nagrade za književnost, kao i nagrade grada Budimpešte.
- Duboko verujem da će knjiga opstati u svojoj formi. Sadržaj koji se konzumira putem ekrana, četiri do pet puta je slabiji nego štampani. Da li se smanjila čitalačka publika ili je manji broj onih koji misle svojom glavom, pitanje je koje postavlja Velikić, koji je svojevremeno bio urednik Izdavačke kuće Radija B92, pisao kolumne za “Nin“, “Vreme“, “Danas“ i “Reporter“, a četiri godine, od 2005. do 2009., bio ambasador Republike Srbije u Austriji.

M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa