2. april 2015.2. apr 2015.
AKCIJA SAVETA ZA BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU GRADA ŠAPCA

„ŽIVOT NEMA CENU“


Savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca učestvovao je prošle srede u realizaciji akcije „Nalog za bezbedno ponašanje u saobraćaju“
Nalozi za bezbedno ponašanje u saobraćaju, vrlo slični kaznama za nepropisno parkiranje, „krasili“ su većinu vozila na parking mestima u centru grada. Sadržaj naloga upozoravo je vozače na posledice koje upravljanje autom pod uticajem alkohola može da proizvede. Akciju, koju su organizovali Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, podržalo je 56 lokalnih samouprava, od 61 u kojima postoji sistem kontrole i naplate parkiranja.
- Doplatne karte koje su naši sugrađani zatekli na kolima prvog aprila nosile su jasnu poruku, a ona glasi da život nema cenu. Želeli smo da im skrenemo pažnju da se pojedine greške koje načine možde neće moći da plate. Samo odgovornom vožnjom, bez konzumiranja alkohola, možemo biti bezbedni u saobraćaju, i to ne samo vozači, već i svi ostali učesnici u saobraćaju. Posebna poruka je usmerena ka mladim vozačima i onima koji su nestrpljivi da dobiju dozvolu, da izbegavaju alkohol kada voze, rekao je Nemanja Pajić, predsednik Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca.
Prošlonedeljnu akciju sproveli su radnici „Parkinga“, čije rukovodstvo podržava aktivnosti usmerene na ostvarivanje višeg stepena bezbednosti u saobraćaju.
- Akciju su realizovali JKP „Parking Šabac“, Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture. Naša zajednička poruka je da život nema cenu. Druga poruka vozačima je da ne upravljaju automobilom pod dejstvom alkohola. Posle prekoračenja brzine, konzumiranje alkohola je najčešći uzrok saobraćajnih nesreća. Vožnju pod dejstvom alkohola skoro uvek prati i veliko prekoračenje brzine, što za posledicu često ima nastajanje teških telesnih povreda, pa i smrtne ishode. Svake godine na putevima strada više od 600 osoba, zbog čega je sigurna i bezbedna vožnja u interesu svih nas, naveo je Bojan Kalanović, direktor JKP „Parking Šabac“.
Prema procenama policije, jedan od 100 vozača upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, a od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, sedam odsto se dogodi zbog upotrebe pića. Edukativnim kampanjama i učestalim kontrolama, broj saobraćajnih nezgoda koje su nastale zbog korišćenja alkohola, tokom 2014., smanjen je za 13 odsto u odnosu na 2013. godinu.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa