9. april 2015.9. apr 2015.
FILIP DAVID U KULTURNOM CENTRU

SEĆANjE KAO IZBOR

Kuća sećanja i zaborava, knjiga Filipa Davida, dobitnika Ninove nagrade za 2014., predstavljena je u Kulturnom centru u Šapcu. Na dijaloškoj tribini, koju je vodila Branka Todorović, autor je govorio o fenomenu zla, izboru između sećanja i zaborava, bekstva od sebe ili očuvanja sopstvenog identiteta kroz bol i stradanje koje sećanje podrazumeva.
- Čudo je što je svet nastao ni iz čega. Ako se jednom dogodilo čudo, ponoviće se, to je princip. I ponavlja se, konstantno, drugačije se ne mogu objasniti neke situacije, spasenja iz tragičnih okolnosti. U knjizi sam opisao svoju i druge jevrejske porodice za vreme Drugog svetskog rata, koje su preživele zahvaljujući čudima. Holokaust je osnova, ali, ovo je roman o tragizmu koji prati čovečanstvo, o situacijama koje su potresne i za samog pisca, rekao je autor.
Bez imalo pompe i mistifikacije kojoj su pisci neretko skloni, jednostavno i otvoreno, Filip David je govorio o “književnoj kritici koja je privatizovana“, “izdavačima koji očekuju profit“ i “nagradama koje nisu merilo vrednosti jednog dela“.
- Pisac se pita ima li smisla to što radi dok kroz knjigu ne uspostavi emotivni odnos sa čitaocima, koji odlučuju da li će knjiga živeti.
Ako je suditi po dosadašnjim reakcijama čitalačke publike i polemici koju je izazvala, “Knjiga sećanja i zaborava“, autentičan roman novije srpske književnosti, ostaće u pamćenju nacije, baš kao u izboru njenog glavnog junaka Alberta Vajsa.
Albert je zatvorio oči. Tako se postaje nevidljiv. To je onaj neverovatni trik o kojem je govorio otac. Dostojan rođaka, slavnog Hudinija, najvećeg majstora svih vremena za bekstva iz najsloženijih situacija.
- Ovaj svet nije baš neko savršeno mesto za život ““ govorio je otac. ““ Kada si u nekoj velikoj nevolji samo zatvori oči i pričekaj malo.
Filip David je rođen 1940. godine u Kragujevcu. Diplomirao je jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu i dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i TV. Dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i profesor dramaturgije na GDU u Beogradu, jedan je osnivača Nezavisnih udruženja pisaca u Sarajevu, osnivač Beogradskog kruga i član međunarodne književne asocijacije Grupa 99. Pisac nekolikih TV drama i filmskih scenarija, objavio je knjige pripovedaka: Bunar u tamnoj šumi, Zapisi o stvarnom i nestvarnom, Princ vatre, Sabrane i nove priče; romane: Hodočasnici neba i zemlje i San o ljubavi i smrti: knjige eseja: Fragmenti iz mračnih vremena, Jesmo li čudovišta i Svetovi u haosu. Sa Mirkom Kovačem je objavio zajedničku Knjigu pisama 1992.-1995.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa