16. april 2015.16. apr 2015.
SOCIOLOG JOVO BAKIĆ GOST TRIBINE RTV ŠABAC „SVEŽ VAZDUH“

AKO JE NEŠTO LOŠE, PROMENITE

Medijska cenzura, trenutna društveno-politička situacija, moguća rešenja za izlazak iz finansijske, političke i društvene krize bile su samo deo tema o kojima je progovorio sociolog Jovo Bakić, docent i prof. Univerziteta u Beogradu na tribini „Svež vazduh“ u organizaciji RTV Šabac prošle srede, 15. aprila. Zbog velike zainteresovanosti Šapčana, koji su imali želju da čuju kritičko mišljenje ali i da podele neka svoja viđenja trenutne situacije, druga po redu tribina preseljena je iz foajea Šabačkog pozorišta u veliku salu.
- Ako nemate prosvećene građane vi nemate građane. Uslov da imate svesnog građanina jeste da on bude obrazovana ličnost. Obrazovana ličnost to je gotovo pleonazam jer ličnost je samo onaj ili ona koja je obrazovana. Obrazovanje ne znači samo formalno obrazovanje koje podrazumeva da imate nekakvu diplomu. To kod nas, nažalost, znači da je bitno da kupite diplomu i onda ste rešili probleme. Ne, zapravo učite u porodici i školi da ne povređujete drugog, da je uslov za vaš sopstveni napredak da i drugi oko vas napreduju. Tako se stvaraju svesne i odgovorne ličnosti. Mi moramo u Srbiji da stvaramo ličnosti ili svesne građane. Ako nemate taj element u duši imate propale duše, podanike ili pojedince koji rade jedni drugima o glavi. Osnovna stvar jeste da mi, koji u ovoj Srbiji živimo, počnemo da verujemo jedni drugima, da imamo poverenja jedni u druge, a tome, između ostalog, treba da nas uče naši roditelji, učitelji, nastavnici. Oni treba da od nas našom pomoći, našim trudom, stvore odgovorne ličnosti ““ rekao je između ostalog Bakić.
Osvrćući se na period pre 2012. godine Bakić je istakao da je već u to vreme napravljen jedan „nakaradni sistem“ koji je, kasnije, usavršavan.
- Imate pet televizijskih kuća sa nacionalnom frekvencijom. Naglašavam da se 60 odsto građana Srbije obaveštava isključivo posredstvom tih pet kuća sa nacionalnom frekvencijom, a sve su kontrolisane od strane vlasti. Javni servis RTS još uvek je najotvoreniji. Tu još uvek postoji Olivera Kovačević koja može pozvati ljude koji različito misle. Još postoji „Oko“. Radi se o klasičnom sistemu koji je poznat pod nazivom „politički kapitalizam“ gde ako vi želite da se bavite poslom morate imati vezu sa političarem. Da budemo načisto, i pre Naprednjaka, isti je sistem negovan. Zakon se menja radi pojedinca, a sprega kapitala i politike takva da oni koji duboko zbog toga pate i koji su na gubitku jesu isključivo građani. Zato je važno da građani međusobno stiču poverenje jedni u druge.
Ono što ne valja treba promeniti ali takođe se mora poći i od sopstvenog načina razmišljanja. Pojedinac ne može rešiti nastale probleme, a onaj ko uđe u politiku mora biti svestan da ima strukturna ograničenja, spoljna i unutrašnja.
- Spoljna ograničenja su velike sile. Unutrašnja vladavina prava i pravna država. Ne očekujte da će političari rešiti probleme. Ako hoćete rđu da skinete morate da pripremite šmirglu i žestoko, uporno da šmirglate da bi ste na taj način pripremili gvožđe za rad. Mislim na kompletnu političku oligrahiju u Srbiji. Ako je nešto loše mora da se menja što se desilo i 2012. godine ““ kategoričan je Bakić.
Prvi korak ka rešenju problema jeste suočavanje pojedinca sa sobom a zatim i sa ostalim jedinkama društva koje imaju slična mišljenja i potrebe. A jedna, i najvažnija od njih, je bolja budućnost za sve.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa