Info

2. jul 2009.2. jul 2009.
BEBE IZ DELA ULICE STEFANA NEMANjE U MAČVANSKOM BELOTIĆU

OSMORO NA POLA KILOMETRA

Od maja prošle do juna ove godine u bivšoj „kaljavoj mali“, danas ulici Stefana Nemanje rođeno osam beba, koje će 2016. godine sesti prvi put u đačke klupe
Ko kaže da mačvansko selo odumire? Devojčice i dečaci rođeni od maja prošle do juna ove godine iz ulice Stefana Nemanje u Mačvanskom Belotiću, udaljeni jedno od drugog samo 500 metara, to praktično demantuju. Njihove majke i očevi su izuzetno mladi. Opredeljeni da osveže život na selu i povećaju broj njegovih žitelja. Svima poručuju da je vreme za bebe. Tako se selo najbolje brani od najezde svakojakog zla, a posebno onog što se proteklih godina, nadvilo nad najvećom srpskom ravnicom i preti joj odumiranjem.
Priča se još da selo stari i nestaje. Na svakom koraku u gotovo svakom mačvanskom selu dosta je pustih dvorišta i napuštenih kuća. Iz njihovih dimnjaka se odavno ne viori dim niti čuje dečji plač. Nažalost, to je istina. Po popisu stanovništva u Mačvanskom okrugu od 1991. do 2001. godine „nestalo“ je celo jedno selo, veličine današnjeg Dublja, sa oko 5000 stanovnika.
A u ulici Stefana Nemanje u Mačvanskom Belotiću, koja se nekad zvala „kaljava mala“, rađaju se deca.
- Naš cilj je opstanak porodice i sela. A to se može postići samo novim rađanjem. Ne kaže se badava da su deca naša budućnost. Ta već pomalo otrcana fraza za nas je novi život na selu, koji mu mogu vratiti samo njegovi mladi žitelji, poručuje dvadesetdvogodišnja Andriana Stekić, udata za Ivana istog godišta. Andriana je pre dvadesetak dana postala majka. Rodila je Anđelu, najmlađe dete iz Nemanjine ulice. Njenim dolaskom na svet nekadašnja „kaljava mala“, danas uzana ali asfaltirana ulica na dužini od pola kilometra dobila je za godinu dana osmog novog žitelja. Anđelina baka Jasmina, tek je prešla četrdesetu, a deda Miroljub se bliži pedesetoj. Uglas govore da je unuka u njihovu kuću unela dosta radosti. Još srećniji bi bili da Andriana i Ivan nastave i razgranaju „gnezdo“ Stekića.
Najstariji u veseloj družini Nemanjine ulice je četrnaestomesečni Lazar. On je prvenac Svetlane (36) i Vojislava (41) Šobića iz Belotića...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa