16. april 2015.16. apr 2015.
SEĆANjA

SEDAMDESET GODINA OD PROBOJA SREMSKOG FRONTA

Prošlog vikenda, zbog Uskrsa odložen nedelju dana, obeležena je u Adaševcima kod Šida sedamdeseta godišnjica od proboja Sremskog fronta, 12. aprila 1945. godine.
Da podsetimo na istorijske činjenice: Sremski front je jedna od najtežih, nadugotrajnijih i najslavnijih bitaka u NOR za oslobođenje Jugoslavije od fašizma, nastale posle oslobođenja Beograda 1944. godine.
Na odavanje pošte palim borcima za oslobođenje, na spomen-kompleks u Adaševcima, još uvek dolaze istinski rodoljubi iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Među posetiocima čuju se glasovi iz svih republika, među kojima i glasovi boraca učesnika proboja Sremskog fronta.
Bez obzira što se iz godine u godinu sve manje govori o Sremskom frontu i još manje dolazi na ovo stratište, svi posetioci vidno ispoljavaju svoje zadovoljstvo što su i na skroman način odali poštu palim hrabrim borcima.
Na spomen-kosturnicu položeno je nekoliko desetina venaca i svežeg cveća sa željom da se pali borci i njihova dela nikada ne zaborave i događaj nikada ne ponovi. Ispred Vlade Srbije venac je položio ministar Aleksandar Vulin, zatim vence su položili predstavnici Vojske Srbije, predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Bugarske, mnoge boračke organizacije i građani iz cele zemlje. Šabačku delagaciju na ovoj svečanosti od dvadeset članova, u kojoj su bili predstavnici GO SUBNOR, Udruženja vojnih penzionera Šapca, Udruženja rezervnih vojnih starešina i Udruženja za negovanje tradicija i sećanje na borce izginule u prošlim ratovima, položili su zajednički venac na spomen kosturnicu.
I ovo da podsetimo za nezaborav: na Sremskom frontu, koji je trajao 172 dana, ukupno je poginulo oko 13 hiljada boraca NOR, zatim oko 1.100 boraca Crvene armije, 623 borca Bugarske narodne armije i 163 borca italijanske brigade “Italija“.
Na svaku godišnjicu obeležavanja proboja Sremskog fronta, pored delegacija u okviru SUBNOR učestvuje veći broj građana koji samostalno dolaze da se poklone senima palih boraca za slobodu.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa