16. april 2015.16. apr 2015.
HRAM SVETE TROJICE NA LETNjIKOVCU

PUTEM SVETE PORODICE

Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika dodelila je dva najviša priznanja vladici Lavrentiju. Pored uručenja nagrada, prikazan je film „Put svete porodice kroz Misir“ i promovisana knjiga „Tajna trojice mudraca“ Dragana i Stefana Damjanovića
U hramu Svete Trojice na Letnjikovcu, prošlog petka je promovisan dokumentarni film „Put Svete Porodice“ Dragana i Stefana Damjanovića. Film, koji su snimili otac i sin, na putu dugom 3.000 kilometara kroz Egipat, otkriva mnoge, do sada nepoznate detalje, kako istorijskoj, tako i biblijskoj građi.
Rukovodeći se apokrifnim jevanđeljem po Filipu, autori su zabeležili tragove Svete porodice koja je četiri godine, bežeći od cara Iroda provela na putu od Vitlejema, preko Sinaja, pored Mediterana i duž Sahare, dolinom Nila do južnog dela Egipta do Al Muharaka. Film, koji je krajem prošle godine premijerno prikazan u Beogradu, u Šapcu je predstavljen pod pokroviteljstvom Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika. Episkopu Lavrentiju su, ovom prilikom, uručena najveća priznanja Akademije: Zlatna povelja i Zlatna medalja „Nikola Tesla“, za doprinos u publikovanju i promovisanju dela Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića.
Srpska Kraljevska Akademija naučnika i umetnika planira da naredne godine, povodom 70 godina od smrti jednog od najvećih umnika ne samo SPC, nego i Srba uopšte, ustanovi nagradu za životno delo - Sveti Nikolaj Srpski.
- Želimo da, i na ovaj način, očuvamo sećanje na vladiku Nikolaja, koji je preminuo u izgnanstvu, u Americi 1956. godine. Tadašnje jugoslovenske vlasti su decenijama anatemisale ovog velikog duhovnika i intelektualca najvišeg ranga. Tek nakon pada komunističkog režima, njegove mošti su prenete iz Libertvila kraj Čikaga u Lelić, pored Valjeva, gde su i danas. Ova nagrada će imati međunarodni karakter i dodeljivaće se, između ostalog, za prevodilaštvo sa ruskog, grčkog i nemačkog jezika, sa kojih je prevodio i na kojima je i pisao, pored maternjeg, Sveti vladika Nikolaj, koji je na stranom jeziku doktorirao teološke nauke - obrazložio je akademik, prof. dr Mirko Kerkez, Predsednik nučnog veća SKANU i najavio da će, u organizacije Akademije, već u toku ove godine, započeti naučni skupovi o životu i delu ovog svetitelja.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa