16. april 2015.16. apr 2015.
SVEDOČANSTVO VREMENA U MAČVI

KRALjEVA POMOĆ IZGRADNjI NAČELSTVA

Pred atentat u Marseju Nj.K.V. kralj Aleksandar posetio Mačvu. Svečanosti u Šapcu. Novac za završetak izgradnje zgrade opštinskog načelstva u Bogatiću. Ploča zahvalnosti
Posle otkrivanja spomenika palim ratnicima, proslave stogodišnjice Šabačke crkve, osvećenja Sokolskog doma i dolaska prvog voza preko novog čeličnog mosta preko Save kod Šapca, Nj.K.V. kralj Aleksandar prvi Karađorđević, koji je 3. juna 1934. godine posetio Mačvu, uputio se u tada sredsko mesto Bogatić i dalje prema Prnjavoru.
Vreme je pamte stariji bilo toplo, a negde popodne posle četrnaest časova pala je jaka ali kratka kiša. To kralja nije sprečilo da automobilom sa otvorenim krovom i samo svojim ađutantom, generalom Ječmenicom pođe u srce Mačve.
Priča se da se kratko zadržao u Belotiću, tek da se rukuje s nekim ljudima iz velike mase, koji su se okupili da ga pozdrave. Neki od hroničara kažu, da ga ni jaka kiša nije sprečila da prokisloj masi uputi nekoliko poruka.
U Bogatiću se zadržao dvadesetak minuta. I tu su građani bili širokogrudi i oduševljeno klicali: “Živeo kralj“. Priča se da su na velikoj livadi blizu sredskom mesta podigli tribinu od pruća zelenog bagrema, okićenu šimširom i raznobojnim cvećem. Kralju su se uz dužno poštovanje obratili izvesni Toma Jovanović i Miloš Đević. Odgovarajući na Njegovo zanimanje za nedovršenu zgradu sredskog načelstva, čiji je izgrađeni deo već ukazivao na prelepu i retku građevinu. Domaćini su se požalili kralju da tako nedovršena zbog nedostatka novca stoji već četiri godine. Kralj se zainteresovao i posredstvom svog ministra finansija Milorada Đorđevića, uskoro rešio taj problem Mačvana.
Zgrada je tu i dan danas, izuzetno lepa i kao redak primerak gradnje stavljena pod zaštitu države, o čemu svedoči i mala ploča nedavno postavljena ispred glavnog ulaza. Redovno je održavaju, kao i okolni prostor, te se s pravom može reći da je pravi dragulj opštine Bogatić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa