Berza

  • aero 896 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 3.650 ▲ 0,77%
  • ineu 35.000 ▲ 2,94%
  • jmbn 7.000 ▼ -2,78%
  • kmbn 3.130 ▼ -3,66%
  • kmbnpb 1.300 ▲ 0,15%
  • mtlc 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ▲ 0,29%
  • tlkb 10.000 ⚫ 0,00%
  • vpdu 11.500 ▲ 6,05%
(16. april 2015.)
PROLEĆNA KAMPANjA MERENjA KOLIČINE I SASTAVA OTPADA

LEPŠA I ZDRAVIJA SREDINA

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „1. Maj“ nedavno su izvršili prolećnu kampanju merenja količine i sastava komunalnog otpada uz podršku GIZ IMPACT projekta „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama“. Ovo je i ujedno poslednje merenje u okviru ovog projekta. Zahvaljujući ovom projektu u opštini Krupanj, kao i u ostale četiri GIZ IMPACT pilot opštine (Aleksandrovac, Bela Crkva, Kuršumlija i Svilajnac) prethodne dve godine je realizovano po 4 sezonske kampanje merenja komunalnog otpada, te su prikupljeni pouzdani podaci o količini i sastavu otpada koji građani opštine Krupanj proizvedu u toku godine.
Podaci dobijeni merenjem na terenu su poslužili kao osnova za izradu Analize tokova materijala (MFA) u oblasti upravljanja otpadom, koja je obuhvatila sagledavanje postojećeg stanja i definisanje scenarija za optimizaciju budućih sistema. Dobijena su moguća rešenja za buduće upravljanje otpadom koja predviđaju izgradnju infrastrukture za sakupljanje i tretman otpadnih resursa, kao što su reciklažna ostrva, reciklažna dvorišta, postrojenja za kompostiranje i anaerobnu digestiju. Sve predložene opcije biće analizirane sa aspekta njihove ekonomske isplativosti, ali i društvene i ekološke prihvatljivosti i predstavljene u dokumentu „Analiza opcija za održivo upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštini Krupanj“. Planirano je da dokument bude finalizovan do kraja marta 2014. godine, nakon čega će predložena rešenja biti prezentovana široj javnosti i donosiocima odluka na lokalnom nivou, kako bi kroz njihovo aktivno učešće bilo izabrano najoptimalnije rešenja za datu opštinu.
Cilj merenja je prvenstveno dobijanje što pouzdanijih ulaznih parametara prilikom projektovanja i dimenzionisanja budućih postrojenja za tretman otpada i otpadnih voda, u kojima se otpad i otpadne vode tretiraju kao resursi od kojih profitira cela zajednica. Otvaranjem reciklažnog dvorišta u opštini Krupanj ne bi se samo smanjila količina otpada na opštinskoj deponiji i broj divljih deponija, nego bi se stvorila i nova radna mesta i ekonomski razvoj opštine. Uz sve to građani bi imali i lepšu i zdraviju životnu sredinu.
S.M.

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa