16. april 2015.16. apr 2015.
PREVENTIVNI PREGLEDI U ZABLAĆU

I ZA MEŠTANE BEZ OVERENE KNjIŽICE

Akcija preventivnih pregleda, koje Dom zdravlja organizuje po šabačkim selima, nastavljena je u ponedeljak u Zablaću. Merenje visine pritiska, šećera u krvi, preglede srca i pluća, kao i testove za proveru okultnog krvarenja u stolici, mogli su da obave i meštani koji nisu imali overenu zdravstvenu knjižicu. Interesovanje je bilo veliko pa je u prvih dva sata pregledano četrdesetak pacijenata.
-Radio sam 22 godine u “Zorki“ i ostao bez posla. Nemam overenu zdravstvenu knjižicu. Došao sam da koliko-toliko proverim zdravlje. Dobro je da se ovakve akcije organizuju bar jednom godišnje, rekao je Milomir Grujić, koji je krv dao više od 50 puta.
Jelena Jovanović, jedna od najstarijih u čekaonici, navela je da ne dolazi često kod doktora, sve dok ne “zagusti“, dok je Mirjana Rakić predložila da bi bilo dobro organizovati i ginekološke preglede u narednom periodu.
Dr Snežana Mitrović, koja je jedna od 10 doktora koji su zaposleni u Domu zdravlja, a čiji će rad finansirati grad, radila je, kako je rekla, male sistematske preglede meštana. Kao najveći problem navela je neregulisan visok pritisak, s obzirom da većina pacijenata nije imala zdravstvene knjižice.
-Za veliki deo stanovnika Zablaća ovo je izuzetna prilika da provere svoje zdravlje i dobiju savete lekara. Iako su mogućnosti na selu manje prava su nam ista, pa tako i pravo na zdravstvenu zaštitu, istakla je predsednina Mesne zajednice Zablaće i članica Gradskog veća Nataša Radovanović.
Dr Branko Vujković, zadužen za zdravlje u Gradskom veću, naveo je da veliko interesovanje građana pokazuje punu opravdanosti ovih akcija.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa