16. april 2015.16. apr 2015.
ŠAMPIONSKA EKIPA PONOVO NA OKUPU

METALOPLASTIKA U SRCU

Utorak bio posvećen ekipi Metaloplastike. “Neki od nas se nisu videli po 20-30 godina“, naveo je Jovica Cvetković. “Veličanstveno je“, smatra Dragan Tanasić. “Čast mi je što sam bio igrač ove generacije“, istakao Pero Milošević
Nakon 30 godina “rukometni vanzemaljci“ su se ponovo okupili. Utorak je u Šapcu bio posvećen ekipi Metaloplastike koja je 1985. prvi put osvojila Kup evropskih šampiona.
Za njih je prvo organizovan prijem u Gradskoj kući koji su upriličili gradonačelnik Nebojša Zelenović i njegov zamenik Nemanja Pajić. Tokom razgovora jedan deo legendarne ekipe smatrao je da su ovakva okupljanja trebali i sami da organizuju, dok su drugi mišljenja da veći značaj i težinu postoji kada iza toga stanu grad i klub. Govorilo se i o planovima za budućnost i perspektivi rukometa u Šapcu. Tadašnji kapiten Mirko Bašić poklonio je Zelenoviću i Pajiću dresove sa potpisima svih igrača, a svoju veličinu pokazali su i time što nisu zaboravili ni novinara koji ih je pratio tiih šampionskih godina, Sretena Pajića.
-Okupljanje u organizaciji grada i ljudi iz rukometa je fantastična stvar. Neki od nas se nisu videli po 20 - 30 godina. Raštrkani smo po svetu, što iz poslovnih, što iz porodičnih razloga. Ovo je divan trenutak. Podsećamo se na ono što smo napravili. Možda smo malo i zaboravljeni bili u međuvremenu. Ne treba ovo zadovoljstvo da ostane samo na ovom danu. Treba da se viđamo i u buduće. Mi smo ti koji su bili avangarda jednog vremena u rukometu, ti koji su doneli nešto novo. Danas kada je rukomet u Srbiji u velikoj krizi smatram da treba da preuzmemo odgovornost i za njegovu budućnost, istakao je Jovica Cvetković.
Izložba “Dočekajmo šampione“, koji je priredio Branislav Stanković iz Narodnog muzeja Šabac, otvorena je u Šabačkom pozorištu. Brojne fotografije i eksponati podsetili su posetioce, ali i tadašnje igrače, na neke možda i zaboravljene trenutke. Za mlađu publiku ovo je bila prilika da osete delić šampionske atmosfere.
Nakon toga održana je svečana akademija. Pred prepunu salu Šabačkog pozorišta izašla je ekipa “vanzemaljaca“.
-Veličanstveno je. Hvala gradu i klubu na ovako organizovanom jubileju. Izuzetno mi je drago što sam video poznata lica i da se ponovo družimo. Šabac je grad rukometa, rekao je Dragan Tanasić.
Nakon Pozorišta tim je otišao na mesto gde je pre tri decenije sve počelo, u Zorkinu halu. Revijalnu utakmicu sa Borcem iz Banja Luke odigrali su prvo juniori, a potom i prvi timovi. Hala je bila puna, kako su šampioni i zaslužili. Rezultati utakmica ovoga puta ostali su u drugom planu.
-Mnogo je emocija. Prisećamo se i prepričavamo doživljaje sa rukometnih terena, ali i van njih, sa putovanja i treninga. Meni se najviše urezalo u sećanje, i ostaće celoga života, doček na aerodromu i u Šapcu posle prve osvojene titule prvaka Evrope. Sa nekim saigračima se nisam video dugo godina, dok se sa nekima češće viđam. Za Šabac sam vezan iz više razloga i otprilike dva puta godišnje sam ovde. Metaloplastika mi je u srcu. Bila je ponos one Jugoslavije. Čast mi je što sam bio igrač ove generacije. Ponosan sam na postignute rezultate, na publiku i na grad, rekao je Pero Milošević i zahvalio klubu i gradu što su se setili da ih okupe nakon 30 godina.
Ova ekipa bila je i glavna zvezda Svečane akademije povodom Dana grada održane na Centru u sredu. Dobitnici su prve Apriliske nagrade grada Šapca i dodeljen im je ključ grada. Priznanje su zaslužili za Ukupan razvoj i promociju grada. Zasluženo, naravno, jer su Šabac ucrtali na rukometnu i sportsku mapu Evrope i sveta i pokazali da mala sredina nije prepreka da se dosegnu neslućeni uspesi.
-Zaista sam počastvovan prilikom da kao Šapčanin i navijač Metaloplastike budem u prilici da sa velikanima našeg sporta sedim i razgovaram o nekim prošlim vremenima, ali i o budućnosti. Mislim da je šampionski tim Metaloplastike ulepšao detinjstvo mnogim Šapčanima. Znam da meni jeste. Učinili su nas sve ponosnim zato što smo iz Šapca, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Već sledeće godine navršava se 30 godina od kada je ekipa Metaloplastike osvojila svoju drugu titulu evropskih šampiona.
Građani Šapca u nedelju su imali priliku da se slikaju sa originalnim peharom Evropskog kupa i sa pojedninim igračima koji su ga 1985. godine prvi put osvojili. Sadašnji prvi tim Metaloplastike i najmlađi igrači promovisali su mini rukomet.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa