23. april 2015.23. apr 2015.
VELEPRODAJA JAGODA U POCERINI

ŠANSA ZA PROIZVOĐAČE

Na prostoru nekadašnje zemljoradničke zadruge u Sinoševiću privode se kraju radovi na uređenju prostora za veleprodaju jagoda
Tokom maja i juna, Sinošević će biti najveći centar za prodaju jagoda u Srbiji. Sa dva i po hektara nekadašnjeg prostora zemljoradničke zadruge očekuje se značajan plasman ovog sezonskog voća. Trenutno se obavljaju poslednji radovi pred početak trgovine jagodama, od koje mnogi proizvođači očekuju korist. Lokaciju na kojoj će se nalaziti prostor za veleprodaju jagoda u utorak je posetio i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
- Ja želim da naši proizvođači postignu najvišu moguću cenu za svoje proizvode i da zarade. To se može ostvariti ako oni na jednom mestu skoncentrišu svoju robu. Veća količina neke robe na jednom mestu značajno povećava njenu cenu. S obzirom da se na području Šapca nalazi hiljadu hektara pod jagodama, slobodno možemo reći da smo najveći proizvođači jagode u Srbiji. Pretpostavljam da će najveći kupci tokom maja i juna dolaziti na ovo mesto kako bi kupilu jagode. Do sada se kupovina obavljala po putevima u Pocerini, pod lošim i nebezbednim uslovima. Sada će čitav kraj biti prepoznatljiv po ovoj pijaci, koja će tokom maja i juna služiti za prodaju jagoda, a u nekim drugim mesecima može poslužiti i kao mesto za trgovinu drugim vrstama voća i povrća, ali i kao stočna pijaca. Na 1.000 hektara pod jagodom, tokom dva meseca, u šabačkom kraju obrne se više od 10 miliona evra, što pokazuje da je ovo dobar biznis. Novom lokalnom poljoprivrednom politikom podstaći ćemo proizvodnju jagode ali i jednogodišnjih, dvogodišnjih i trogodišnjih biljaka, sa idejom da našim građanima ponudimo najizvodljivije zapošljavanje u ovom trenutku. Nema bržeg zapošljavanja nego u poljoprivredi, naveo je Zelenović.
Više od deceniju dugo ulaganje u jagodu vraća se Pocercima. Od ove godina imaće i uređen prostor za prodaju voća od kog žive mnoge porodice.
- U Pocerini se pod jagodama nalazi skoro 700 hektara. Ako se sa svakog hektara ubere po dva vagona, odnosno oko 20 tona, procene su da će se 30 do 40 odsto kompletne trgovine jagodama obavljati sa ovog prostora, naveo je Dragan Gligorić, proizvođač jagoda iz Varne
Nikola Lukić, proizvođač jagoda iz Rumske, očekuje da će na novom prodajnom mestu lakše dolaziti do kupaca.
-Imam jedan hektar pod jagodama. Do sada sam robu odnosio na kvantašku pijacu, a sada očekujem bolje uslove za posao, jer će čitav prostor tokom sezone biti namenjen trgovini jagodama. Nadam se većem broju kupaca i boljoj zaradi na ovom prostoru, rekao je Lukić.
Prodaja će se odvijati na uređenom prostoru po kojem je nasut i nabijen kamen tucanik. Ulazak na pijacu biće besplatan za sve učesnike, kako prodavce tako i kupce, pri čemu će i jedni i drugi biti oslobođeni plaćanja bilo kakvih obaveza i nameta.
Ekspanzija u gajenju jagode počela je 2004. godine, kada je grad Šabac, kao meru podrške poljoprivrednoj proizvodnji, uveo subvencije u bušenje dubinskoh bunara. Do sada je iskopano 260 bunara, a od početka ove godine podneto je 17 zahteva. Prosečna zarada po hektaru kreće se od 10 do 15 hiljada evra, u zavisnosti od toga kako se jagoda tretira, gaji, čuva i kakve su vremenske prilike.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa