23. april 2015.23. apr 2015.
U „SREĆNOJ GALERIJI“ SKC BEOGRAD OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA UČENIKA ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

MOZAIČKA SLIKA ŽIVOTA

Izlagački ciklus „Afirmacija mladih“, u godišnjem programu „Srećne galerije“ Studentskog kulturnog centra Beograd, uspostavljen je kao rezultat praćenja rada najmlađih likovnih umetnika Srbije pružajući mogućnost za afirmaciju najtalentovanijih kroz izložbe njihovih najkvalitetnijih ostvarenja. Priliku da pokažu svoje radove imali su članovi Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku šabačke Škole primenjenih umetnosti prošle srede, 23. aprila, na otvaranju svoje kolektivne izložbe „Gradovi“.
- Izložba sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku šabačke Škole primenjenih umetnosti je svojevrstan primer briljantnog pedagoškog rada sa mladim ljudima, što i ilustruju izložene fotografije interesantno odabranih motiva, neočekivano zrelih kompozicija, visokog tehničkog kvaliteta i likovnog znanja. Članovi sekcije Škole primenjenih umetnosti Šabac se bave tehnikom fotografisanja, kreativnom fotografijom i digitalnom postprodukcijom. Na ovoj, trećoj po redu, revijalnoj izložbi njihovih najuspelijih radova, polaznici su svojim likovnim izrazom i kreativnom energijom tematski predstavili grad iz pozicije pojedinca-umetnika sa senzacijom estetske kategorije u stvarima, ljudima i predmetima iz realnog i urbanog života sredine koju su obrađivali. Ova izložba umetničke fotografije, po kvalitetu ne zaostaje za pojedinim primerima izložbi već afirmisanih umetnika, što nam još jednom potvrđuje ozbiljnost pedagoške koncepcije direktorke škole Nevenke Đokić i predanost mentorskom radu nastavnika i selektora izložbe Mihaila Simovića ““ rekao je Miki Pješčić, urednik programa „Srećne galerije“ SKC Beograd.
Nastajale u Šapcu, Mariboru, prilikom studijske posete učenika Sloveniji, kao i tokom školskih ekskurzija u Veneciji i Firenci, trideset dve fotografije Jovane Jakovljević, Marije Marković, Jelene Đokić, Marije Božić, Katarine Srdanović, In Hu, Uroša Kojića, Stefana Stevanovića, Ilije Pavlovića, Nevene Mitrović i Ivane Krulj pružaju uvid u lične poetike i autorski doživljaj.
- Grad kao metafora odnosa pojedinca i kolektiva, fragmenti koji sačinjavaju mozaičku sliku života koji traje i obnavlja se. Posebno nam je drago što je otvaranje ove izložbe bilo u nedelji u kojoj se obeležava i Dan grada Šapca. Time je naša škola dala svoj doprinos afirmaciji svog grada koji poklanja veliku pažnju unapređivanju obrazovanja. Na ovoj izložbi zastupljena su i dva rada učenice osmog razreda Ružice Ristivojević koja trenutno pohađa pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita za upis u našu školu. Prepoznali smo kvalitet njenih fotografijama i veliku ljubav koju ima prema ovoj umetnosti ““ istakao je prof. Mihailo Simović, mentor Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku.
Ljubav prema fotografiji Ivani Krulj, učenici prvog razreda, preneo je otac. U osmom razredu osnovne škole počela je aktivnije da se bavi fotografisanjem, a kako sama kaže, Škola primenjenih umetnosti danas joj pruža mogućnost da svoje najuspelije radove izlaže.
- Profesor Mihailo Simović nas uči svim tajnama umetničke fotografije ““ kako izabrati motiv za fotografisanje, pravilnom podešavanju fotoaparata, kako na najbolji način obraditi fotografiju korišćenjem različitih programa, uopšte, pristupu i tajnama ove umetnosti. Osim u radu Fotografske sekcije naša škola nam pruža veliku podršku u kreativnom izražavanju, kako u okviru redovnih nastavnih predmeta, tako i u okviru drugih sekcija iz različitih oblasti ““ dodala je Ivana.
Ova nadasve izuzetna izložba mladih umetnika biće otvorena do 5. maja u „Srećnoj galeriji“ Studentskog kulturnog centra.

O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa