Info

23. april 2015.23. apr 2015.
MITING OPOZICIJE U BEOGRADU

OVO JE TEK POČETAK

“Srbija je danas država bez strategije. Bez slobode nema pravog života. Nova energija sa novim ljudima“
Miting i protestna šetnja Demokratske stranke u Beogradu završeni su prošle subote ispred zgrade Vlade Srbije, gde su učesnici ostavili poruke premijeru i ministrima, a lider demokrata Bojan Pajtić rekao da je slobodna demokratska Srbija ustala i da je ovo tek početak.
- Ovo je tek početak, nastavićemo dalje - rekao je Pajtić, najavio skupove u maju u Kragujevcu, a zatim Zaječaru, Nišu i drugim većim gradovima u Srbiji, a građanima poručio da je trebalo mnogo hrabrosti da dođu na miting, te da će demokrate zbog toga „nastaviti dalje“.
U porukama se demokrate nabrojale i učinak vlade - smanjene penzije i plate, ukinuta sloboda nezavisnih institucija, oterani investitori, obezvređeno znanje, uvedeno nasilje u politiku...
Protestna šetnja počela je nekon mitinga, a kolona se kretala od Trga republike ulicama Kolarčevom, Terazijama, Trgom Nikole Pašića, Kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.
Tokom šetnje, okupljeni građani uzvikivali su „Vučiću odlazi“, „Ajmo ajde svi u napad“, „Ostavke ostavke“.
Bojan Pajtić na početku govora pozvao je okupljene da minutom ćutanja odaju počast poginulima u helikopterskoj nesreći.
- Danas imamo apsolutno najgore ekonomske pokazatelje u regionu. Muka nam je da slušamo da za svaku muku biva optužena DS. Nećemo to više da trpimo - rekao je Pajtić.
- Sirotinja se kažnjava, a tajkuni nagrađuju, penzionerima se otima, a botovima daje, zemlju otimaju farmerima, a daju beduinima, sve je više obećanja, a sve manje rezultata - izjavio je Pajtić.
On je zatražio ostavku Aleksandra Vučića.
- Tražimo Vučićevu ostavku. Sve je ovo njegovo delo. Jer oni (ministri i članovi Srpske napredne stranke) ništa ne bi bili bez tog Vučića i zato on treba da ode iz političkog života ove zemlje i sa mesta predsednika Vlade - kazao je Pajtić.
On je kazao da je Vučićevo delo i to što ministar odbrane ne oseća odgovornost za pad helikoptera i to što ministar prosvete „ponižava studente, nastavnike i profesore“, što ministarka Zorana Mihajlović daje intervjuje dok radovi na Žeželjevom mostu stoje.

Pajtić je kao Vučićevo delo naveo i to što ministar pravde vređa advokate, što Partija ujedinjenih penzionera Srbije glasa za smanjenje penzija, što Željko Mitrović dobija nagradu za unapređenje kulture i kada „Vučićević objavi novu bljuvotinu“.
Pajtić je kazao da je DS svestan svojih grešaka i da je naučio iz njih. On je kazao da je „nad zemljom zavladao mrak“ i da je vreme da se Srbija „osvetli“.
Vladajuće stranke Pajtić je „optužio“ da se skrivaju iza jednog čoveka, a on je, tvrdi, „autokratski vođa koji je suspendovao institucije što pokušava da učini sa zdravim razumom“.
Za savetnike je, dodao je, izabrao dvojac na čelu sa Tonijem Blerom i Alisterom Kempbelom, a za „poslovnog partnera šeika, čija je zemlja sponzorila OVK, za šta je i nagrađena“.
- Srbija je danas država bez strategije, svi smo taoci neznalica, šarlatana, plagijatora konstatovao je on dodajući da se danas Srbija prodaje iza zatvorenih vrata, a laž prodaje za dostojanstvo.
Svi građani Srbije taoci su besomučne propagande i licemerja, naveo je Pajtić, ocenivši da je premijer okružen kriminalcima, plagijatorima, falsifikatorima i neznalicama.
- Maltretiraju opštinu za opštinom. Batinaši napadaju redom, tuku nas u Vrbasu, Mionici, Inđiji, Majdanpeku, a prolaze nekažnjeno iako su identifikovani i prijavljeni. Imamo obavezu da izvršimo političke promene i to mora biti obaveza za svakog pristojnog građanina ove zemlje - poručio je Pajtić.
Za govornicu je stao i Dušan Petrović, predsednik stranke „Zajedno za Srbiju“.
- Važno je da Srbiji pošaljemo poruku da možemo da se dogovorimo. Dve stvari nisu sporne: Da što pre postanemo deo Evrope, a druga je da smo opozicija vladi Aleksandra Vučića - rekao je on.
Petrović je poručio da su oni, lideri opozicionih stranaka spremni da naprave mali „dogovor između stranaka, koji je mali korak ka velikom dogovoru sa građanima Srbije - da bez slobode nema pravog života“, poručio je Petrović.
- Uveren sam da imamo mogućnost i obavezu da stvorimo priliku da u Srbiji odlučuju milioni ljudi, a ne jedan čovek - naglasio je on.
Okupljene stranke, dodao je, jesu opozicija Vučićevoj vladi zato što on nema jasan program izlaska iz ekonomske krize.
On je rekao da mora prestati tabloidizacija Srbije.
- Plašenje i optuživanje bez razloga i dokaza je nedopustivo i mora prestati. Podrška Saši Jankoviću, koga razapinju svih ovih dana, rekao je Petrović.
Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je „ponovo na trgu prava Srbija“.
- Ovo je nova energija, sa novim ljudima. Ne smemo da dozvolimo da narednih 20 godina ostanemo na ovom trgu. Moramo da završimo posao što pre, zajedno. I ja sam popustio mangupima u našim redovima - rekao je Živković.
On je poručio da Aleksandar Vučić, čije je ime izviždano, ne sme da bude čovek koji odlučuje.
- Srbija mora da ima pravo da odlučuje, da ima pravo izbora, ona Srbija koja može da pobedi, rekao je Živković.

(Izvor: www.sabac.info)

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa