23. april 2015.23. apr 2015.

REAGOVANjA


Reakcija na tekst - Neprikosnovena dominacija „Nikolajevaca “ - koji je objavljen 23.04.2015. godine u „ Glasu Podrinja“.
Sa velikim gnušanjem pročitao sam krajnje neprofesionalan tekst o zasluženom uspehu jedne škole na Republičkom takmičenju iz fizike.
Ne bi tu bilo nešto neobično, uobičajeni marketing i sve bi se završilo na hvalospevu da se na grub način nisu povredile druge škole. Pošto ostale škole ćute, struka ne reaguje, a i te kako se priča po gradu. No, ja ću pisati u ime svoje škole. Pre svega želim da skrenem pažnju na poslednji pasus u tekstu gde su se „ u ostalim nagrađenim učenicima“ pojavila imena naših učenika i NN lice zaslužno za njihov uspeh. Prosto se pitam zašto nisu tražene dodatne informacije i iz škola „ostalih nagrađenih“, pa bi se videlo da i ti učenici imaju profesore i školu iz koje dolaze a ne da ih svojata usput ko stigne. Ili možda nije bilo dovoljno za to prostora zbog objavljenih slika uniformisanih učenika. U svemu tome lebdi nešto nelogično u nejednakim aršinima i odnosu prema školama.
Sledeće na šta bih hteo da se osvrnem je paralelna sfera obrazovanja u školama koja se protežira kroz članak. No, to je slobodan izbor učenika i njihovih roditelja. Samo u tom kontekstu treba znati da je škola za sada jedina validna institucija koja svoje učenike organizovano vodi na takmičenje i odgovara za njih. Nažalost, dešavaju se neprimerene situacije da neko indikativno uniformiše učenike i to na zvaničnim nastupima škola što se vidi na slikama u objavljenom članku i na taj način širi svoj uticaj uplićući se u zakonske aktivnosti škole. Pitam se s pravom, da li je slučajno u poslednjem pasusu vašeg teksta izostavljen naš učenik koji je osvojio republičku nagradu. Možda zato što ne pripada privatnoj školi, nego samo svojoj i jedinoj.
S pravom mogu da kažem, između ostalog, kada je u pitanju poslednje takmičenje da samo u zadnjih 20 godina u kontinuitetu osvajali svake godine republičke nagrade pa i savezne, a isto tako da smo imali i učesnike Srpske fizičke olimpijade. Sve su to svojim izuzetnim radom postigli naši profesori i učenici. Kako to da je ove godine za neke naše nagrade zasluženo neko N.N. lice? Odgovorno tvrdim da nije. Naprotiv, to je rezultat dobrog rada u našoj školi što se opet vidi i prezentuje ovog proleća kroz izuzetne rezultate koji se postižu. Pored fizike gde su postignuti izvanredni rezultati od 1. do 3. mesta, već su osvojeni plasmani za republiku iz matematike, srpskog jezika, Književne olimpijade, biologije, istorije, geografije uz očekivanje daljih takmičenja iz drugih predmeta. Malo li je?!
P.S. Samo malo više objektivnosti i tolerancije o prezentovanju istine koju u ova košmarska vremena uvek neko želi da obelodani jer mu savest ne da da ćuti.

S poštovanjem direktor OŠ „Laza K. L&

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa