30. april 2015.30. apr 2015.
„NIKOLAJEVCI“ USPEŠNI I NA REPUBLIČKOM TAKMIČENjU IZ MATEMATIKE I INFORMATIKE

MAŠA I ALEKSANDAR MEĐU NAJBOLjIMA

Iako su veoma mladi već su u svetu nauke postigli velike rezultate. Zato i ne čudi što već sada znaju da su upornost i svakodnevno sticanje novih znanja jedini pravi put ka ostvarenju njihovih snova. A jedan od svojih snova Maša Đurić, učenica VI4 OŠ „Nikolaj Velimirović“, pretvorila je u javu kada je na nedavnom Republičkom takmičenju iz matematike osvojila drugo mesto što nikome od njenih vršnjaka iz Šapca ove godine nije pošlo za rukom.
- Spremali smo se i mislim da smo postigli dobre rezultate. Sav trud koji smo uložili na kraju se isplatio. Potrudiću se da i sledeće godine ponovim uspehe ““ kaže Maša.
Da joj prirodne nauke idu od ruke pokazuje i nedavno osvojeno prvo mesto na Republičkom takmičenju iz fizike.
- Po osvojenim bodovima bila sam treća u državi i veoma sam zadovoljna i ponosna na to. Prirodne nauke su me oduvek privlačile jer su mi zanimljive upravo zbog toga šo je potrebno dosta razmišljanja. Većinu slobodnog vremena posvetim vežbanju ali imam vremena i za druženje. Volim košarku i nadam se da ću uskoro početi i da je treniram. Da bi se postigao bilo kakav uspeh potrebno je samo raditi i ne brinuti se previše o rezultatima. Najbitnije je uživati i u radu i sa drugarima i onda ništa nije teško ““ poručuje Maša.
Dve godine stariji Aleksandar Stanojčić, učenik VIII3, postigao je više nego većina njegovih vršnjaka. Tokom jednog vikenda uspeo je da se plasira i na Srpsku fizičku olimpijadu i na Srpsku informatičku olimpijadu.
- Iz fizike sam na Republičkom takmičenju osvojio prvo mesto, a iz informatike treće. Kako je Republičko takmičenje iz matematike bilo nedelju dana kasnije imao sam malo vremena za intenzivnije pripreme. Dao sam sve od sebe ali tu nisam uspeo da se izborim za nagradu. Nije teško kada se radi duže vreme. Pripreme oduzimaju dosta vremena ali kada postignemo uspeh isplati se. Zbog toga sam morao da prestanem da treniram košarku jer mi je oduzimala vreme za pripreme. Ako nešto želite nikada ne treba odustajati. Potrebno je samo hrabro ići napred ““ iskren je Aleksandar koji namerava da upiše Matematičku gimnaziju u Beogradu.
Ponosan na svoje učenike je i prof. matematike Mioljub Isailović. Iako ističe da su mogli i bolje rezultati koji su postignuti vredni su divljenja.
- Ovo je rezultat našeg samopregornog rada. Rada koji se nije merio časovima već danima, a koji se bavio ne samo zadacima vezani za školsko gradivo. U takvim uslovima i takvoj konkurenciji biti među prvih četrnaest stvarno je za ponos ove škole. Maša Đurić je među četrnaest najboljih u Srbiji, od kojih je devetoro iz Beograda. Moram da istaknem da se Šabac drži u rangu drugih univerzitetskih gradova. Mislim da je to podstrek da Maša i dalje nastavi da se intenzivno bavi matematikom. Kada bi pravili najbolje odeljenje iz matematike u Srbiji Maša bi bila u prvoj polovini tog odeljenja. S druge strane, Aca Stanojčić je momak koji je ove godine napravio izvanredan prodor u nauku. Izuzetno je radio ne samo matematiku nego i programiranje i fiziku. Iz matematike se stvarno maksimalno trudio. Nije mogao da se nosi sa učenicima koji imaju i više od deset časova matematike nedeljno ali ostavio je trag. Mislim da su njemu otvoreni putevi ka Matematičkoj gimnaziji i bavljenje naukom u buduće ““ uveren je prof. Isailović.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa