30. april 2015.30. apr 2015.
RAZGOVOR SA SLOBODANOM NIKOLIĆEM, PREDSEDNIKOM RUSKE STRANKE

ILI SI ČEKIĆ ILI NAKOVANj

“Do Rusije se ne putuje čezama, nego avionom za manje od tri sata. Prisutne su elektronske transakcije. Prostor je ogroman. Ekonomske mogućnosti su fantastične, a konkurencija znatno manja nego u EU“, ističe Slobodan Nikolić predsednik Ruske stranke
Ruska stranka u petak će početi sa prikupljanjem potpisa za pristupanje Srbije u Evroazijski savez i ODKB. Štandovi za potpisivanje peticije biće organizovani u 10 većih gradova u Srbiji, a biće potrebno 30.000 pristalica ove ideje da bi se ona našla na razmatranju pred Skupštinom Republike Srbije. Predsednik Ruske stranke, Slobodan Nikolić, kaže da će akcija trajati dok dovoljan broj potpisa ne bude prikupljen.
-Zalažemo se za to da Srbija prekine pregovore sa Evropskom Unijom i počne razgovore o priključenju Evroazijskom savezu i ODKB, koji je pandan NATO. Evroazijski savez čine Rusija, Belorusija, Kazahstan i sada se priključuje Kirgistan. Za Srbiju nije prepreka što se teritorijalno ne graniči sa njima. Ovo je 21. vek. Imamo plovnost Dunavom za plasman roba. Do Rusije se ne putuje čezama, nego avionom za manje od tri sata. Prisutne su elektronske transakcije. Prostor je ogroman. Ekonomske mogućnosti su fantastične, a konkurencija znatno manja nego u EU, objašnjava Nikolić.
Lider Ruske stranke ističe da je logično i sasvim ispravno što će Srbija uzeti učešće u vojnoj parada 9. maja u Moskvi. Smatra da je loše što se u prethodnom periodu u Srbiji praznovao Dan Evrope, a ne Dan pobede, teda je pozitivno što se na tom polju ipak nešto menja.
-Postoje izvesne tendencije da se falsifikuje istorija, ali činjenice pokazuju da je Rusija podnela ogromne žrtve da bi se suprotstavila nacističkoj Nemačkoj. Dan pobede je u Rusiji kult. Mladi uče o borbi protiv fašizma, a živo je još oko dva miliona veterana. Bivša Jugoslavija je, takođe, pretrpela velike gubitke, a naročito Srbija, kaže Nikolić i dodaje da će njihovi aktivisti tog dana položiti vence na gorobove „Crvenoarmejaca“.
Nikolić navodi da Ruskoj stranci smeta što aktuelna vlast radi na približavanju Zapadu. Mišljenja je da Srbija treba da se obrati Putinu i stane pod okrilje Rusije čime bi, pre svega, rešila svoje bezbednosne probleme.
-Poznato je da nas Zapad smatra „Malim Rusima“. Antiruska politika je prisutna i u mnogim medijima. Srbija mora da izabere put, a taj put ne podrazumeva neutralnost. Ne možemo biti između čekića i nakovnja, izričit je Nikolić.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa