30. april 2015.30. apr 2015.
POKRET SOCIJALISTA ŠABAC

FAŠIZAM JE POBEĐEN, ALI NIJE ISKORENjEN

U Berlinu je, 9. maja 1945. godine, potpisana bezuslovna kapitulacija nemačkih oružanih snaga. Tim činom, završen je Drugi svetski rat, najveći i najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva. Tokom 6 godina, koliko je trajao, poginulo je preko 60, a neki istoričari kažu čak 80 miliona ljudi u celom svetu, od toga preko polovine civila. Od tada se, ovaj datum obeležava kao „Dan pobede nad fašizmom“.
Pobedom saveznika nad Trećim rajhom, ideja Adolfa Hitlera o novom hiljadugodišnjem rajhu, doživela je propast. Fašizam je pobeđen. Fašizam je pobeđen ali nije iskorenjen. Posle više od pola veka počeo je da se pojavljuje tamo gde niko nije očekivao. Ponovo smo svedoci mržnje, zlobe, rasne i verske netrpeljivosti. Svedoci smo na žalost, sve većeg broja ratova zasnovanih na rasnoj i verskoj netrpeljivosti. Ili oni samo tako izgledaju, a u pozadini su nečije imperijalističke pretenzije i oni najprizemniji ekonomski interesi pojedinaca ili interesnih grupa. Neonacističke organizacije se javljaju naizgled niotkuda i neometano veličaju svoja ubeđenja. Nameću svoj pristup najranjivijoj strukturi stanovništva i polako se uključuju u politički život Evrope i sveta. U nekim slučajevima su to samo neonacističke grupe, koje iako procentualno malobrojne, nikako nije za potcenjivanje njihov potencijal u pravljenju haosa. Ali u nekim slučajevima fašizam podržavaju vlade određenih zemalja. To se najbolje može videti na primeru od prošle godine, kada se u Ujedinjenim Nacijama glasalo o deklaraciji za borbu protiv fašizma. Tom prilikom sve zemlje iz okruženja, sem Srbije, kao i sve članice EU, nisu glasale za rezoluciju, već su bile uzdržane (što je prećutno podržavanje). A gle čuda, SAD i Ukrajina su glasale protiv rezolucije, što je praktično podrška fašizmu (uz zanimljivu podršku Kanade). O događajima koji se za to vreme odigravaju u Ukrajini, gde se krajnje otvoreno paradira sa fašizmom i njegovim tekovinama iz Drugog svetskog rata, ne treba ni govoriti.
Sve se to odigrava pred očima naroda koji su propatili tokom rata i koji još uvek osećaju posledice i posle 70 godina od njegovog završetka.
Ta pošast se ponovo razvija i preti da uništi mir. Moramo stati na put idejama o arijevskoj rasi koja je bogom dana da vlada celim svetom. Ne dozvolimo im da prepravljaju istoriju, da lažu i obmanjuju nove generacije. Ne mogu se gumicom izbrisati sramni i užasni postupci fašista u Drugom svetskom ratu. Žrtve fašizma neće biti zaboravljene, a zlodela nikada neće biti oproštena
Antifašistička borba je dovela do pobede u Drugom svetskom ratu. Antifašizam nije ideološko, niti političko uverenje, već je duboko ljudsko opredeljenje za mir i slobodu, a protiv nacionalizma, mržnje i rasizma. Tim putem treba nastaviti i iskoreniti fašizam jednom za svagda!
Ponosni smo što će ove godine 9. maja na vojnoj paradi u Moskvi, povodom „Dana pobede“ učestvovati pripadnici Vojske Srbije, gde će u ime Srbije odati poštu svim palim žrtvama Drugog svetskog rata, ali i pokazati našu spremnost da se suprotstavimo fašizmu.
Gradski odbor Pokreta socijalis&

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa