Berza

 • aero 900 ⚫ 0,00%
 • aven 1.500 ▲ 29,31%
 • dnos 3.355 ▲ 1,64%
 • enhl 668 ▲ 2,77%
 • fint 583 ▼ -1,19%
 • gfso 710 ▲ 9,23%
 • impl 3.500 ⚫ 0,00%
 • inim 3.500 ⚫ 0,00%
 • jesv 6.837 ▼ -1,95%
 • kmbn 3.194 ▲ 0,76%
 • niis 730 ▲ 0,27%
 • rso15102 125,95 ▲ 0,13%
 • rso16142 115,00 ⚫ 0,00%
 • rso18171 111,30 ⚫ 0,00%
 • svrl 604 ▲ 0,67%
 • trgom 1.000 ▲ 4,71%
 • utsi 2.000 ▲ 11,11%
(30. april 2015.)
U KRUPNjU ODRŽANO TAKMIČENjE RECITATORA MAČVANSKOG OKRUGA

NAJBOLjI MEĐU NAJBOLjIMA

Već dugi niz godina Biblioteka „Politika“ u Krupnju je domaćin smotre recitatora Mačvanskog okruga koja se ove godine održala u četvrtak 30. aprila i na kojoj je nastupilo 74 takmičara iz Bogatića, Vladimiraca, Koceljeve, Krupnja, Loznice, Ljubovije, Malog Zvornika i Šapca podeljenih u mlađi, srednji i stariji uzrast. Smotru je zvanično otvorio Perica Jovanović direktor Biblioteke „Politika“ Krupanj koji se zahvalio svima na dolasku i poželeo recitatorima uspešno takmičenje.
Treba istaći da su osnovni ciljevi smotri recitatora razvijanje osećanja za osnovne etičke i estetičke norme koje sadrži poezija, upućivanje omladine u složene sadržaje poezije koja nastoji da odgonetne smisao života i obuhvata sveukupno ljudsko iskustvo, kultivisanje govornog izraza i razvijanje što humanije komunikacije među ljudima, traganje za suštinskim vrednostima pesme i što sugestivnije iskazivanje misli i osećanja pesnika, popularisanje poezije i širenje kruga recitatora i ljubitelja poezije. Kada je poslednji takmičar završio svoj nastup devetočlani žiri se povukao kako bi doneo odluku koji recitatori će ući u uži izbor takmičenja.
U mlađem uzrastu učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastupila su 22 recitatora koja su kazivala stihove domaćih pisaca za decu. U užem krugu takmičenja izabrano je petoro učenika Isidora Vuković, Lena Perišić, Nikola Stanojević, Nikolina Novaković i Sara Marinković. Član žirija u mlađem uzrastu profesor doktor lingvističkih nauka Anđelka Lazić iz Šapca je pohvalila recitatore: „Bilo je zaista izuzetno talentovane dece i žiri je imao težak zadatak. Praktično, nijanse su odlučivale o izboru najboljih“.
U srednjem uzrastu učenika od petog do osmog razreda osnovne škole nastupilo je 26 recitatora od kojih su u uži izbor ušli Vuk Stanković, Milica Arnautović, Mina Vukosavljević, Olivera Ninić i Helena Spasenović. Član žirija u ovom uzrastu profesor srpskog jezika i književnosti Dragan Tošić iz Loznice govori: „Broj onih koji prolaze na republičko takmičenje recitatora je isuviše mali u odnosu na broj učesnika na ostalim takmičenjima. Što se tiče srednjeg uzrasta, on je najujednačeniji i najbolji u odnosu na finaliste. Odluke žirija su donete skoro jednoglasno i odmah su se izdvojili najbolji. Pohvalno je što deca žele da se bave recitovanjem i da učestvuju kazivajući lepe stihove poznatih pesnika.
U starijem uzrastu učenika srednje škole nastupilo je 26 takmičara od kojih je u uži izbor ušlo šest učenika Željana Ilić, Željana Matić, Marija Janković, Stefan Lukešević, Stefan Marinković i Teodora Veličković. Predsednik žirija Borivoje Božanić glumac Šabačkog pozorišta je pohvalio organizaciju ovogodišnjeg okružnog takmičenja recitatora u Krupnju: „Mogu da kažem da me raduje interesovanje mladih na negovanju našeg lepog srpskog jezika. Evidentan je napredak iz godine u godinu, vrlo se vodi računa o svim elementima: o izboru pesama koje se govore, zatim dikciji, artikulaciji i pokrivenosti emocijama. Sve to me vrlo raduje i voleo bih da takmičari nastave u tom pravcu, da budu još brojniji i bolji“.
Ipak, trebalo je izabrati po jednog takmičara u svakom uzrastu koji će predstavljati Mačvanski okrug na Republičkoj smotri recitatora. Predsednik žirija je pohvalio sve recitatore, zahvalio im se na učešću i zvanično proglasio pobednike.
U mlađem uzrastu za najboljeg recitatora proglašena je Lena Perišić iz OŠ „Janko Veselinović“ u Šapcu sa pesmom Danijele Kvas „Kažu nije to ništa“. U srednjem uzrastu bila je najuspešnija Milica Arnautović iz OŠ „Kralj Aleksandar I Karađorđević“ u Jadranskoj Lešnici sa pesmom Slobodana Stanišića „Bezazlene braon batine“. Najbolji recitator u starijem uzrastu bio je Stefan Marinković iz Srednje škole u Krupnju sa pesmom Brane Petrovića „Kako Ana rešava ukrštene reči“.
Prvoplasirani su za svoj uspeh na poklon dobili knjige i diplome, a ostali pohvalnice i motiv za učešće na nekom od narednih takmičenja. Za ljubitelje izgovorene poezije informaciju o održavanju Republičke smotre recitatora objavićemo naknadno.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

5. decembar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa