30. april 2015.30. apr 2015.
AKTIVNOSTI DIREKCIJE ZA POLjOPRIVREDU

PERSPEKTIVA U PČELARSTVU

Direkcija za poljoprivredu grada Šapca ove godine je pokrenula pilot projekat za razvoj pčelarstva u ovom kraju. Budžetom, kojim je za poljoprivredu ove godine odvojeno duplo više sredstava nego prethodne, predviđeno je i tri miliona dinara za ovu namenu. To će biti dovoljno za kupovinu oko 200 košnica koje će biti podeljene zainteresovanim početnicima.
Zahtevi se mogu podnositi do 14. maja. Uslovi su da budući pčelari moraju imati zemlju na teritoriji grada Šapca, a zatim da završe i polože kurs koji organizuje grad. Domaćinstvo ne mora da bude registrovano, a ne mogu se prijaviti oni koji već imaju pčele. Oni koji ispune uslove dobiće do pet košnica. Konačan broj će zavisiti od broja prijavljenih. Ako ne bude dovoljno za sve koji završe kurs, biće stavljeni na listu čekanja za sledeću godinu.
-Svi koji za tri godine uspeju da utrostruče proizvodnju neće morati da vrate košnice. Konkretno, ako dobiju pet, a za tri godine budu imali 15 košnica, moći će da zadrže dobijene. Ostali će, nakon tog perioda, morati da ih vrate i one će biti date nekom drugom. Cilj ovog projekta je da se poveće broj ljudi koji se bave pčelarstvom. Kod proizvodnje meda nema problema sa plasmanima. Cene su izvanredne, a sve može da se izveze, navodi Vladimir Špegar, direktor Direkcije za poljoprivredu.
Kurseve će organizovati grad sa udruženjima pčelara sa teritorije grada. Predavanja će držati članovi tih udruženja, a oni će biti i mentori novim pčelarima u početnom periodu.
Završena je i javna nabavka za kupovinu protivgradnih raketa. Za ovu namenu izdvojeno je nešto manje od tri miliona dinara.
-Uz savete naših voćara nabavili smo 89 raketa visine do 7,9 kilometara. Pored toga ostale su i 32 rakete iz prethodnog perioda. Sada ćemo imati sve protivgradne stanice pune, istakao je Špegar.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa