14. maj 2015.14. maj 2015.
IZMEĐU REDOVA

SRPSKI USUD

Prošle godine u ovo vreme drugačije smo mislili. Bilo je vode na sve strane. Doduše, neki nisu ni mislili. Dođe mu to kao prava srpska raspodela.
A da je neko, kroz vremena neka, zapisao sve srpske podele, bila bi to knjiga do knjige. Ovako, veći deo se prenosi s kolena na koleno a ono što je prelomljeno preko kolena mnogi i ne smatraju za ozbiljno. Po srpski.
A u ovom vremenu i na sasvim drugu temu, kažu poznavaoci da će od sada poslodavci plaćati kazne, i to debele, ako na vreme ne isplate radnicima plate. E sad, ko li će to da prijavi inspekcijama, možda sami radnici, pa da im to bude poslednja plata. A o visini tih zarada u predlogu tih zakona ništa ne kažu. Srpski ćute.
Ovih dana neko se razočarao i kao komunista i kao čovek, dok su se drugi obradovali i kao četnici i kao ljudi. Srpska posla.
Tim povodom, poznavaoci tvrde, da od sada neće više biti podela na četnike i partizane. Pa kako ćemo se onda deliti, nećemo valjda na pametne i malo manje bistre. Srpski je deliti se, odvajkada.
Umesto da rade na kreiranju budućnosti, današnji Srbi rade na prekrajanju prošlosti. Primetili su to i neki strani zvaničnici, da ne kažemo posmatrači. Pa naravno što to rade, lakše je baviti se onim što se desilo nego onim što treba da se bude. Srpski gledano.
I tako putujemo od Nemanjića i Mrnjavčevića do Karađorđevića i Obrenovića, od Titoista i Dražinovaca do današnje pozicije i opozicije, od... do... Putujemo, ali nikako da stignemo. Srpska je to trka.
I kad već zavirujemo u tuđe avlije, red je, kako narod kaže a i zarad slobode štampe i javne reči, pogledati malo i u svoje dvorište. Dakle “Glas Podrinja“. Pa, hvala na pitanju, živ je, i tu je, kao što se vidi iz priloženog. Nego, ide leto a s letom “Glas“ ide opet u prodaju, ne novine na kisoscima, već čitava kuća. I to sa sve inventarom i “pameću“ koju poseduje. Ajd“™ sad, to nekako ide zakonskim putem, al“™ da je nama u “Glasu“ sad znati ko li će biti novi gazda da o njemu unapred napišemo kak“™u lepu. Ono u stilu da je najlepši, najbolji, da smo baš njega priželjkivali, da mu želimo sreću sa nama i ličnu dugovečnost, i tako to. E, ali niko neće da nam kaže ko će to biti, pa se mi sad patimo zbog nesaznanja. I to deluje kao srpski usud. Brale!
Branko Jelić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa