21. maj 2015.21. maj 2015.
U KULTURNOM CENTRU PREDSTAVLjEN BEOGRADSKI DIZAJN INKUBATOR „NOVA ISKRA“

RADNI PROSTOR ZA KREATIVCE

Posle prošlomesečnog predstavljanja foto kolektiva „Belgrad Renj“ Kulturni centar proteklog utorka ugostio je generalnog menadžera Dizajn inkubatora „Nova iskra“ Marka Radenkovića. Zahvaljujući projektu „Centar za savremenu umetnost“, koji vodi istoričar umetnosti Filip Kovačević, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa jedinstvenim multifunkcionalnim radnim prostorom u beogradskoj četvrti „Savamala“, neformalnom centru kreativnih industrija, namenjenom mladim kreativcima iz sfere dizajna, arhitekture, enterijera, vizuelnih komunikacija i srodnih oblasti.
- To je jedan pokušaj da odgovorimo na možda aktuelnu situaciju koja se tiče uopšte nekog tržišta rada mladih profesionalca u oblasti kreativnih industrija. Prvenstveno smo se fokusirali na dizajn, arhitekturu i sve one srodne oblasti. Dakle, svi oni mladi koji se bave primenjenim dizajnom da, nakon što završe svoje studije, što bolje, lakše i brže nađu svoju poziciju na nekom tržištu rada. To je zapravo možda, najkraće rečeno, ono što „Nova iskra“ nastoji da radi, čime se bavi, a to je pružanje osnovnih uslova za rad kroz sam prostor. Trenutno u „Novoj iskri“ radi četrdeset kako pojedinaca tako i malih firmi iz ove oblasti. Sa druge strane radimo dosta na prilasku kompanijama, proizvođačima ali i predstavnicima javnog sektora na pružanju nekih poslovnih šansi našim članovima ““ rekao je Radenković.
Nudeći sasvim nov način rada po „hub“ principu, modelu neformalnog udruživanja kreativnih pojedinaca i timova, „Nova iskra“ kroz tri aktivnosti - Desingers Lab (direktni korisnici prostora), Creative Hub (mreža profesionalaca iz domena dizajna i arhitekture) i Industry Hub (Mreža partnerskih kompanija i proizvođača) ““ odgovara na potrebe mladih kreativaca za profesionalnim radnim prostorom, usavršavanjem, praktičnim radom i komunikacijom sa potencijalnim poslodavcima.
- Trudimo se da imamo čak dva puta godišnje taj poziv, tj. konkurs, kako bi imali što bolju frekvenciju, a samim tim bili i otvoreniji za nove ljude. Nastojimo da uvedemo i nešto veći broj stipendija. To najčešće uspevamo kroz saradnju sa privatnim kompanijama koje pristaju da plate jednogodišnji boravak nekog novog kreativca u okviru našeg prostora. Nadam se da ćemo sledeće godine imati više tih stipendija. Ove godine smo imali jednu. Mislim da je jedno od ključnih pitanja koliko ste otvoreni, koliko često nudite priliku ljudima da postanu deo tog, prvenstveno prostora, a kasnije svih projekata koje radimo ““ uveren je Radenković.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa