21. maj 2015.21. maj 2015.
PROGLAS

SRPSKA VERTIKALA


Za buduća vremena nam treba dostojanstvena pamet.
Da bi se održali i opstali u vrtlogu globalnog dešavanja, neophodno je ciljno udruživanje.
Udruživanje koje se zove “Srpska vertikala“
Srpska vertikala je: Svetosavlje, Sabornost, Kosovski zavet, Čojstvo i junaštvo, Jezik i ćirilica, Budućnost zasnovana na pozitivnim primerima naših predaka, Tradicija i kultura srpskog naroda ““ i negovanje istih, Slovenska privrženost deci i porodici, Da se složimo, obožimo i umnožimo, Da se izmirimo ““ dosta je bilo međusobnih podela, Udruživanje po svim osnovama života i rada, Pomoći svakom Srbinu ma gde se nalazio, Kosovo je srpska krštenica. Borba za Kosovo i Metohiju je borba za staru Srbiju, Boriti se i tražiti naše relikvije iz inostranstva (umetnine, knjige, arhivu...) da se vrate našem narodu u vlasništvo, Zaobiđimo negativnosti u nama: zavist, mržnju, nesuglasice, ogovaranja, podmetanja, laganja... Ono čime smo se prepoznavali međusobno vekovima i zbog toga strdali, a na čemu su naši neprijatelji gradili sopstveni uspeh. Što je Miloš bio sa mačem u onom vremenu, mi budimo na poslu u ovom vremenu! Boriti se za pravdu na temeljima Dušanovog zakonika. Lazar je bio podvižnik žrtvom u onom vremenu, mi budimo podvižnici životom u ovom vremenu. Izgovorena reč mora opet biti u vertikali “zadate reči“. Ne moramo sve napisati ili reći javno, možemo se nekad i dogovoriti.
Kako doći do “Srpske vertikale“?
- Ako neko u zajednici gradi kuću ili pokušava da se okuša u nekom poslu, pomozimo mu, nađimo način da nas ode više sa istom namerom i stavimo mu prilog pod šajkaču, da domaćin ne zna koliko je ko doneo, jer on ima obavezu na isti način da pomaže. Od njega ne tražite gozbu više od jednog pića, prištedite ga i na taj način.
Ko ima u zajednici prodavnicu, kafanu, zanatsku radnju i slično, idimo kod njega da trgujemo, pijemo ili tražimo zanatske usluge, tako ćemo pomoći našem članu da bude jači, a on će imati mogućnosti da pomogne zajednici i pojedincu kad zatreba.
- Udružimo male srpske proizvođače, napravimo zadrugu zajednički i garantujemo im otkup proizvoda. Otvoreno nam je tržište za takav poduhvat prema Rusiji, na nama je da se organizujemo na pravi način.
- Pojavimo se na tržištu sa udruženim kapitalom ako ne možemo sami, da sprečimo naše neprijatelje koji hoće da otuđe nacionalnu imovinu, a sebi ćemo kroz takvo udruženje omogućiti veći profit.
- Pomozimo našim članovima da dođu do radnog mesta, tako ćemo im rešiti životni problem.
Zašto “Srpska vertikala“
Samo udruženi imamo nadu za opstanak. Samo udruženi, imaćemo svoju vertikalu nacije i otadžbine kojoj pripadamo. U suprotnom, razbijeni u individue i male grupice, koliko god vredeli, predstavljamo prašinu na vetru koji će nas lako oduvati. Na to nemamo pravo ni pred precima niti pred potomcima. Srpskoj vertikali mogu pristupiti nacionalno odgovorni, duboko moralni Srbi, svesni svoga zadatka i odgovornosti pred budućim generacijama. Oni koji nisu svesni jačine poduhvata zadatog od strane “Srpske vertikale“ neka joj ne pristupaju.
Prestižno je težiti vertikali, ali je još značajnije pripadati zajednici koja može nešto da učini, kako biste do nje lakše došli. Zajednica, koja vas nikada neće ostaviti na cedilu.
U “Srpsku vertikalu“, mogu se učlaniti Srbi različitih političkih ili verskih opredeljenja, moralno utemeljeni, dosledni i nepokolebljivi u ostvarivanju viših nacionalnih ciljeva. Oni koji su spremni da opšte dobro postave ispred ličnog i da u to ime podnesu žrtve, oni kojima je četiri “S“ u krstu ““ svetinja, dobrodošli u Srpsku zajednicu.
“Srpska vertikala“ ima prioritetan cilj da uspostavi tesne veze i komunikacije sa SPC.
“Srpska Vertikala“ može i treba da sarađuje sa srodnim organizacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, u rasejanju, zatim u svim pravoslavnim zemljama na čelu sa Ruskom Federacijom, i naravno sa srodnim organizacijama kod prijateljski nastrojenih naroda koji poštuju naša programska opredeljenja i ciljeve.
Nikada ne smemo zaboraviti naše vekovne neprijatelje, jer će nam se zločini uvek vraćati sa njihove strane, dobro na, nikada nisu mislila. Naš oprez prema njima je naš spas.
“Srpska vertikala“ će osnovati podružnice u zemlji i inostranstvu gde god se to ukaže prilika.

Željko Čurović Sanja Jančić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa