21. maj 2015.21. maj 2015.
U VISOKOJ ŠKOLI STRUKOVNIH STUDIJA ZA VASPITAČE DODELjENA NAGRADA ZA ZAVRŠETAK NEDOVRŠENE LAZAREVIĆEVE PRIPOVETKE

BABA VUJKA

Drugu godinu za redom Visoka škola strukovnih studija za vaspitače u Šapcu raspisala je konkurs za završetak nedovršenih pripovedaka Laze K. Lazarevića koje su ostale u rukopisu. Stručni žiri u sastavu prof. dr Dušan Ivanić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu u penziji, predsednik, prof. Slavica Jovanović i dr Ružica Jovanović, profesorke Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Šapcu jednoglasnom odlikom ovogodišnju nagradu dodelio je Ljiljani Ninković Mrgić, piscu iz Beograda.
- Nagrađena pripovetka je najozbiljnija nadogradnja Lazarevićeve pripovetke „Baba Vujka“. Jezički je dosta dobro vođena u duhu Lazarevićevog vremena i jezika. Fabula gotovo kriminalistička sa elementima ljubavne, porodične priče. To su neki od razloga koji su nas vodili ka konačnoj odluci ““ istakao je dr Dušan Ivanić proteklog ponedeljka prilikom uručenja nagrade.
Na konkurs je prispelo četrdeset sedam radova koji su ove godine, po oceni žirija, bili ujednačenog prosečnog kvaliteta, najverovatnije zbog same koncepcije pripovetke koja nije bila laka za nastavljanje jer nema jasnu fabularnu liniju niti naglašene određene Lazarevićeve smernice za njen mogući kraj.
- I prošle i ove godine dobitnici su afirmisani pisci što je dobro i za konkurs mada bi bilo divno iznenađenje da neki srednjoškolac najuspešnije završi što i želim u budućim ciklusima. Odziv je očekivan jer veliko ime je privuklo pisce s tim što uopšte nije lako to uraditi jer očekujemo kao žiri da bude ispraćen stil, jezik, poetika Laze Lazarevića. Prosto on ima jednu svoju karakteristiku. To je verovanje u ljudsku dobrotu, u preokret. On nije patetičan pisac koji prikazuje jednu uspavanu sredinu. Teške drame su prikazane u njegovim pripovetkama i dovršenim i nedovršenim. U dovršenim se vidi da veruje u duh ljudske dobrote. Skoro u svakoj pripoveci imamo taj jedan bajkoviti preokret kad jedna dobra duša pomaže da se neko posrnuo vrati na pravi put. Onda mi to očekujemo. Prosto u pripovetkama mora se poštovati poetika Laze Lazarevića. To smo imali i prošle i ove godine, a nadamo se i u buduće ““ naglasila je dr Ružica Jovanović jedan od inicijatora pokretanja ovog konkursa.
Kompleksnost nezavršene Lazarevićeve pripovetke potvrdila je i činjenica da su autori većinom sa priče o Baba Vujki prelazili na sudbinu Vučka, jednog od Lazarevićevih junaka istoimene pripovetke. Upravo to je bio i slučaj sa dobitnicom nagrade čiji je nastavak težio romanesknoj strukturi sa elementima kriminalističke i pikarske, ljubavne i porodične priče u kojoj je, iako na margini, baba Vujka ostala kako u Vučkovom tako i u autorkinom vidokrugu.
- Zahvaljujem se žiriju što su stilski imali sluha za moj pokušaj iskrenog poniranja u jezičko-stilski pripovedački prostor našeg znamenitog pripovedača kao i opšteljudske, socijalne, etičke, duhovne probleme i dileme literarnih junaka iz Lazarevićeve nedovršene pripovetke „Baba Vujka“. Moram priznati da mi je ovaj nesvakidašnji spisateljski izazov pružio mnogo kreativnog uživanja. Nužno je bilo preći i određene prepreke koje su imale dve faze ““ pripremnu, da se zumira slika i atmosfera društvene pozornice onovremenog Balkana, a to je druga polovina 19. veka, sa svim specifičnostima tadašnjeg srpskog Vukovskog jezika i druga koja je zahtevala proučavanje i što vernije podražavanje Lazarevićevog stila pripovedanja kao i sagledavanja njegovih životnih principa pri kreiranju likova ““ rekla je Ljiljana Ninković Mrgić, magistar pravnih nauka, politikolog, pisac poezije i proze koju objavljuje pod imenom Ljiljana Nanomir.
Konkursom je predviđeno sedam ciklusa, tako da će se narednih godina završiti još pet Lazarevićevih nedovršenih pripovedaka. Već sledeće godine na red doći će i pripovetka „Vučko“.

O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa