Берза

 • aero 790 ▼ -1,25%
 • cero 1.000 ⚫ 0,00%
 • dnos 1.705 ⚫ 0,00%
 • impl 3.125 ▼ -4,05%
 • ineu 32.000 ▲ 2,60%
 • kmbn 2.850 ▲ 0,78%
 • kmbnpb 1.165 ⚫ 0,00%
 • kopb 5.100 ▲ 2,00%
 • niis 745 ⚫ 0,00%
 • prgs 39 ▲ 30,00%
 • sjpt 180 ⚫ 0,00%
 • vzen 175 ⚫ 0,00%
(21. мај 2015.)
У ВИСОКОЈ ШКОЛИ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ЗА ВАСПИТАЧЕ ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ЗА ЗАВРШЕТАК НЕДОВРШЕНЕ ЛАЗАРЕВИЋЕВЕ ПРИПОВЕТКЕ

БАБА ВУЈКА

Другу годину за редом Висока школа струковних студија за васпитаче у Шапцу расписала је конкурс за завршетак недовршених приповедака Лазе К. Лазаревића које су остале у рукопису. Стручни жири у саставу проф. др Душан Иванић, редовни професор Филолошког факултета у Београду у пензији, председник, проф. Славица Јовановић и др Ружица Јовановић, професорке Високе школе струковних студија за васпитаче у Шапцу једногласном одликом овогодишњу награду доделио је Љиљани Нинковић Мргић, писцу из Београда.
- Награђена приповетка је најозбиљнија надоградња Лазаревићеве приповетке „Баба Вујка“. Језички је доста добро вођена у духу Лазаревићевог времена и језика. Фабула готово криминалистичка са елементима љубавне, породичне приче. То су неки од разлога који су нас водили ка коначној одлуци ““ истакао је др Душан Иванић протеклог понедељка приликом уручења награде.
На конкурс је приспело четрдесет седам радова који су ове године, по оцени жирија, били уједначеног просечног квалитета, највероватније због саме концепције приповетке која није била лака за настављање јер нема јасну фабуларну линију нити наглашене одређене Лазаревићеве смернице за њен могући крај.
- И прошле и ове године добитници су афирмисани писци што је добро и за конкурс мада би било дивно изненађење да неки средњошколац најуспешније заврши што и желим у будућим циклусима. Одзив је очекиван јер велико име је привукло писце с тим што уопште није лако то урадити јер очекујемо као жири да буде испраћен стил, језик, поетика Лазе Лазаревића. Просто он има једну своју карактеристику. То је веровање у људску доброту, у преокрет. Он није патетичан писац који приказује једну успавану средину. Тешке драме су приказане у његовим приповеткама и довршеним и недовршеним. У довршеним се види да верује у дух људске доброте. Скоро у свакој приповеци имамо тај један бајковити преокрет кад једна добра душа помаже да се неко посрнуо врати на прави пут. Онда ми то очекујемо. Просто у приповеткама мора се поштовати поетика Лазе Лазаревића. То смо имали и прошле и ове године, а надамо се и у будуће ““ нагласила је др Ружица Јовановић један од иницијатора покретања овог конкурса.
Комплексност незавршене Лазаревићеве приповетке потврдила је и чињеница да су аутори већином са приче о Баба Вујки прелазили на судбину Вучка, једног од Лазаревићевих јунака истоимене приповетке. Управо то је био и случај са добитницом награде чији је наставак тежио романескној структури са елементима криминалистичке и пикарске, љубавне и породичне приче у којој је, иако на маргини, баба Вујка остала како у Вучковом тако и у ауторкином видокругу.
- Захваљујем се жирију што су стилски имали слуха за мој покушај искреног понирања у језичко-стилски приповедачки простор нашег знаменитог приповедача као и општељудске, социјалне, етичке, духовне проблеме и дилеме литерарних јунака из Лазаревићеве недовршене приповетке „Баба Вујка“. Морам признати да ми је овај несвакидашњи списатељски изазов пружио много креативног уживања. Нужно је било прећи и одређене препреке које су имале две фазе ““ припремну, да се зумира слика и атмосфера друштвене позорнице оновременог Балкана, а то је друга половина 19. века, са свим специфичностима тадашњег српског Вуковског језика и друга која је захтевала проучавање и што верније подражавање Лазаревићевог стила приповедања као и сагледавања његових животних принципа при креирању ликова ““ рекла је Љиљана Нинковић Мргић, магистар правних наука, политиколог, писац поезије и прозе коју објављује под именом Љиљана Наномир.
Конкурсом је предвиђено седам циклуса, тако да ће се наредних година завршити још пет Лазаревићевих недовршених приповедака. Већ следеће године на ред доћи ће и приповетка „Вучко“.

О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa