4. jun 2015.4. jun 2015.
U ANDRIĆ GRADU

„NEMOJTE NAS ZABORAVITI“

U galeriji „Lubarda“ u Andrićevom institutu otvorena je izložba „Nemojte nas zaboraviti“ koja je rađena u koprodukciji Vojnog muzeja iz Beograda, Muzeja grada Novog Sada i Narodnog muzeja iz Šapca. Ova izložba nastavlja svoj put po Republici Srpskoj, a veliki broj zainteresovanih posetilaca dokaz je da se poruka srpskih vojnika iz Velikog rata poštuje. Viši kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu, koji je priredio izložbu, Branislav Stanković kaže da je reč o fotografijama posvećenim dobrovoljcima u Velikom ratu, prvog ratnog fotoreportera Riste Marjanovića, koji je rođeni Šapčanin. Izložba „Nemojte nas zaboraviti“ će u naredne tri nedelje krasiti galeriju „Lubarda“ u Andrićevom institutu.
Posle Novog Sarajeva i Trebinja, grad Šabac, ovom izložbom, nastavlja da gradi mostove prijateljstva u Republici Srpskoj.
- Zahvalio bih se gospodinu Emiru Kusturici koji nam je omogućio da i stanovnicima Višegrada pokažemo ove vredne fotografije. Moram da konstatujem da su reakcije na njih bolje u Republici Srpskoj nego u Srbiji. Grad Šabac ima obavezu da čuva uspomenu na heroje Velikog rata i to će i dalje činiti, izjavio je zamenik predsednika Skupštine grada Šapca Zoran Bortić.
Fotografije Riste Marjanovića, kao ubedljiv i verodostojan svedok minulog vremena, i posle jednog veka ne ostavljaju nas ravnodušnim. Zahvaljujući tome, zagledani u njegove fotografije nastale u velikom ratu, možemo da osetimo miris zapaljenih kuća i beznađe zbegova.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa