11. jun 2015.11. jun 2015.
OD 18. DO 20. JUNA

RUŽE LIPOLISTA

Očekuje se učešće preko 40 izlagača, od toga 20 proizvođača cveća
Program 21. festivala ruža u Lipolistu najavljen je prošlog ponedeljka na konferenciji za medije održanoj u bašti KUD “Abrašević“ u Šapcu. Na skupu su prisustvovali zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić, prošlogodišnji pobednik festivala Rade Ivanović uzgajivača ruža iz Sinoševića, ružari i domaćini iz Lipolista Milan Topalović i Milan Marinković, direktor TOŠ Dragojlo Lazić i licencirani turistički vodič Ana Pavlović.
- Ponosni smo na manifestaciju koja ulazi u treću deceniju svog postojanja. Ona je jedinstvena u Srbiji. Poseduje veliki turistički potencijal, a činjenica da ovo selo godišnje izveze preko milion sadnica ruža na tržište Evrope i Rusije sama po sebi govori o njenom ekonomskom značaju, istakao je Nemanja Pajić.
Prema postojećem programu, festival čiji su organizatori Turistička organizacija Šabac i udruženje “Ruže Lipolista“, a pokrovitelj Grad, počinje danas u 11 časova tradicionalnim deljenjem ruža Šapčankama u pešačkoj zoni. Za ovu priliku je predviđen i program ispred Kulturnog centra u kojem će učestvovati učenici Muzičke škole “Mihailo Vukdragović“ i recitatori. Istog dana u 21 čas, na bini ispred šabačke pošte biće održan koncert grupe The Frajle.
- Ove godine smo rešili da koncert iz Lipolista premestimo u Šabac, kao svojevrsnu pozivnicu svim našim sugrađanima da posete Lipolist- istakao je direktor TOŠ Dragojlo Lazić.
Sutradan, 19. juna, u 19 časova u etno dvorištu porodice Topalović počinje program “Jutros mi je ruža procvetala“ a u 21 čas u dvorištu porodice Milana Marinkovića biće upriličeno druženje pod nazivom “Kod Marinkovića od Marinkovića“.
- Iskoristićemo ovu priliku da promovišemo knjigu “Pisac u vrtu“. Tim povodom će kod nas gostovati Petar Arbutina, urednik u Službenom Glasniku koji će najkasnije do sledećeg festivala objaviti navedenu knjigu, i pesnik i akademik Miroslav Tešić. Ono što je značajno za ovu godinu, da naša porodica počinje i formalno da se bavi seoskim turizmom, tako da svi gosti mogu uživati i u našem komercionalnom aranžmanu- najavio je Milan Marinković.
Na izložbi cveća i bazaru starih zanata inspirisanih ružom, po očekivanjima organizatora, učestvovaće više od 40 izlagača, među kojima preko 20 proizvođača cveća.
- Početkom devedesetih godina moj otac je učestvovao na ovom festivalu, tu tradiciju sam nastavio ja sa svojim sinovima. Ove godine ćemo imati nešto manje ruža, jer nam je prošlogodišnja poplava nanela velike štete rasadniku, ali ćemo tu prazninu upotpuniti sa sadnicama ukrasnog bilja- istakao je Milan Topalović.
Završnica festivala zakazana je u subotu. Tada će biti uručene i tradicionalne festivalske nagrade, kao i prsten prijateljstva koji će ove godine poneti novinarka Tanja Peternek Aleksić.
- Putujemo skoro svakodnevno iz grada u rasadnik u Sinoševiću. Mi smo jedna od malobrojnih porodica koja to tako radi i jako nam je drago što je to zalaganje neko prepoznao, jer kada ljudi vide ruže, vide samo njihovu lepotu malo ko zna koliko je rada i truda potrebno da bi one lepo izgledale- istakao je ovom prilikom prošlogodišnji pobednik Rade Ivanović.
- U subotu program u dvorištu osnovne škole u Lipolistu počinje u 11 časova. Tu će nastupiti KUD “Abrašević“, ANI “Hajduk Stanko“, UA “Čivija“, KUD “Gospodar Jevrem“ Jevremovac, učenici OŠ “Vojvoda Stepa“ iz Lipolista. Biće održano takmičenje u izradi aranžmana od ruža učenika srednjih poljoprivrednih škola iz Srbije ““ dodao je Lazić.
Proglašenje pobednika zakazano je za 14 časova, a nakon toga sledi poseta rasadnicima i vožnja fijakerom.
Šetnja kroz tradiciju i običaje Mačve
Od ove sezone posetioci zainteresovani za običaje i starine mogu uživati u oranizovanoj turi kroz Lipolist pod nazivom “Šetnja kroz tradiciju i običaje Mačve dok lipe listaju, ruže cvetaju a devojke se udaju u junu.
- Naša šetnja počinje posetom rasadnika Topalović, potom se ide u Etno dvorište Topalović a nakon toga će gosti imati prilike da uživaju u specijalitetu mačvanske kuhinje gulašu od mangulice. Ovu šetnju posebno preporučujemo gospodi, a zašto baš njima? To ćete saznati na našoj turi ““ izjavila je Ana Pavlović.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa