Инфо

11. јун 2015.11. јун 2015.
ОД 18. ДО 20. ЈУНА

РУЖЕ ЛИПОЛИСТА

Очекује се учешће преко 40 излагача, од тога 20 произвођача цвећа
Програм 21. фестивала ружа у Липолисту најављен је прошлог понедељка на конференцији за медије одржаној у башти КУД “Абрашевић“ у Шапцу. На скупу су присуствовали заменик градоначелника Немања Пајић, прошлогодишњи победник фестивала Раде Ивановић узгајивача ружа из Синошевића, ружари и домаћини из Липолиста Милан Топаловић и Милан Маринковић, директор ТОШ Драгојло Лазић и лиценцирани туристички водич Ана Павловић.
- Поносни смо на манифестацију која улази у трећу деценију свог постојања. Она је јединствена у Србији. Поседује велики туристички потенцијал, а чињеница да ово село годишње извезе преко милион садница ружа на тржиште Европе и Русије сама по себи говори о њеном економском значају, истакао је Немања Пајић.
Према постојећем програму, фестивал чији су организатори Туристичка организација Шабац и удружење “Руже Липолиста“, а покровитељ Град, почиње данас у 11 часова традиционалним дељењем ружа Шапчанкама у пешачкој зони. За ову прилику је предвиђен и програм испред Културног центра у којем ће учествовати ученици Музичке школе “Михаило Вукдраговић“ и рецитатори. Истог дана у 21 час, на бини испред шабачке поште биће одржан концерт групе Тхе Фрајле.
- Ове године смо решили да концерт из Липолиста преместимо у Шабац, као својеврсну позивницу свим нашим суграђанима да посете Липолист- истакао је директор ТОШ Драгојло Лазић.
Сутрадан, 19. јуна, у 19 часова у етно дворишту породице Топаловић почиње програм “Јутрос ми је ружа процветала“ а у 21 час у дворишту породице Милана Маринковића биће уприличено дружење под називом “Код Маринковића од Маринковића“.
- Искористићемо ову прилику да промовишемо књигу “Писац у врту“. Тим поводом ће код нас гостовати Петар Арбутина, уредник у Службеном Гласнику који ће најкасније до следећег фестивала објавити наведену књигу, и песник и академик Мирослав Тешић. Оно што је значајно за ову годину, да наша породица почиње и формално да се бави сеоским туризмом, тако да сви гости могу уживати и у нашем комерционалном аранжману- најавио је Милан Маринковић.
На изложби цвећа и базару старих заната инспирисаних ружом, по очекивањима организатора, учествоваће више од 40 излагача, међу којима преко 20 произвођача цвећа.
- Почетком деведесетих година мој отац је учествовао на овом фестивалу, ту традицију сам наставио ја са својим синовима. Ове године ћемо имати нешто мање ружа, јер нам је прошлогодишња поплава нанела велике штете расаднику, али ћемо ту празнину употпунити са садницама украсног биља- истакао је Милан Топаловић.
Завршница фестивала заказана је у суботу. Тада ће бити уручене и традиционалне фестивалске награде, као и прстен пријатељства који ће ове године понети новинарка Тања Петернек Алексић.
- Путујемо скоро свакодневно из града у расадник у Синошевићу. Ми смо једна од малобројних породица која то тако ради и јако нам је драго што је то залагање неко препознао, јер када људи виде руже, виде само њихову лепоту мало ко зна колико је рада и труда потребно да би оне лепо изгледале- истакао је овом приликом прошлогодишњи победник Раде Ивановић.
- У суботу програм у дворишту основне школе у Липолисту почиње у 11 часова. Ту ће наступити КУД “Абрашевић“, АНИ “Хајдук Станко“, УА “Чивија“, КУД “Господар Јеврем“ Јевремовац, ученици ОШ “Војвода Степа“ из Липолиста. Биће одржано такмичење у изради аранжмана од ружа ученика средњих пољопривредних школа из Србије ““ додао је Лазић.
Проглашење победника заказано је за 14 часова, а након тога следи посета расадницима и вожња фијакером.
Шетња кроз традицију и обичаје Мачве
Од ове сезоне посетиоци заинтересовани за обичаје и старине могу уживати у оранизованој тури кроз Липолист под називом “Шетња кроз традицију и обичаје Мачве док липе листају, руже цветају а девојке се удају у јуну.
- Наша шетња почиње посетом расадника Топаловић, потом се иде у Етно двориште Топаловић а након тога ће гости имати прилике да уживају у специјалитету мачванске кухиње гулашу од мангулице. Ову шетњу посебно препоручујемо господи, а зашто баш њима? То ћете сазнати на нашој тури ““ изјавила је Ана Павловић.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa