2. jul 2015.2. jul 2015.
UPIS ĐAKA U SREDNjOJ ŠKOLI U KOCELjEVI

MAŠINSTVO JE PONOVO U MODI

Srednja škola u Koceljevi u prvom upisnom krugu upisala je novu generaciju srednjoškolaca, njih 105. Odeljenje mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje je popunjeno i za ovu struku opredelilo se 30 svršenih osnovaca. Sedam manje upisalo je smer poljoprivredni tehničar dok je zainteresovanih za ekonomiju za sada 20. Prema rečima direktora Srednje škole Veroljuba Matića prethodnih godina to nije bio slučaj jer su se uvek najpre popunjavala mesta za ekonomske tehničare dok su mašinci po interesovanju bili na trećem mestu.
““Bitno je istaći da smo, kada je mašinska struka u pitanju, zadovoljni ne samo kvantitetom već i kvalitetom upisanih đaka jer je među njima značajan broj odličnih. Veće interesovanje za mašinsku struku je za nas jedna nova situacija jer su po ovom parametru oni bili uglavnom na trećem mestu. Koliko sam video u drugim školama nije tako. U jednoj od susednih opština ekonomska struka je popunjena dok je zainteresovanih za mašinstvo svega 8-9- rekao je Matić.
On je najavio da će škola analizirati razloge zbog kojih je oblast mašinstva najednom atraktivnija za učenike, te da u ovom trenutku o tim razlozima može samo da se nagađa.
-Mi ćemo svakako to izanalizirati ali za sada jedan od mogućih razloga je pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta gde uglavnom prolaze mašinci. U “Rauhu“ uglavnom traže mašince dok ekonomisti moraju da se prekvalifikuju kako bi došli do radnog mesta. Kada govorimo o pirotehnici opet se ide u prekvalifikaciju ali su i u tom slučaju mašinci u prednosti. Ista situacija je i sa fabrikom za proizvodnju obuće. Vidim da je poraslo interesovanje i za Mašinski fakultet i to svakako može biti dobar znak. Znači da se privreda pokreće a ona ne može bez mašinaca- smatra direktor koceljevačke Srednje škole. Govoreći o upisu trećeg stepena mašinske struke Matić je napomenuo da u zadnje vreme za ovaj obrazovni profil vlada manje interesovanje. Kombinovano odeljenje automehaničara, mašinbravara i instalatera upisalo je 17 nekadašnjih osnovaca, dok je u odeljenju frizera njih 15.
““Ove godine je veće interesovanje dečaka za muške frizere što do sada nije bio slučaj. U ovom trenutku mi ispunjavamo uslove da formiramo svih pet odeljenja što je trenutno najvažnije, a da li će se u drugom upisnom krugu pojaviti još kandidata ostaje da vidimo- izjavio je direktor ove obrazovne ustanove.
V.Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa