Инфо

2. јул 2015.2. јул 2015.
УПИС ЂАКА У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ У КОЦЕЉЕВИ

МАШИНСТВО ЈЕ ПОНОВО У МОДИ

Средња школа у Коцељеви у првом уписном кругу уписала је нову генерацију средњошколаца, њих 105. Одељење машинских техничара за компјутерско конструисање је попуњено и за ову струку определило се 30 свршених основаца. Седам мање уписало је смер пољопривредни техничар док је заинтересованих за економију за сада 20. Према речима директора Средње школе Верољуба Матића претходних година то није био случај јер су се увек најпре попуњавала места за економске техничаре док су машинци по интересовању били на трећем месту.
““Битно је истаћи да смо, када је машинска струка у питању, задовољни не само квантитетом већ и квалитетом уписаних ђака јер је међу њима значајан број одличних. Веће интересовање за машинску струку је за нас једна нова ситуација јер су по овом параметру они били углавном на трећем месту. Колико сам видео у другим школама није тако. У једној од суседних општина економска струка је попуњена док је заинтересованих за машинство свега 8-9- рекао је Матић.
Он је најавио да ће школа анализирати разлоге због којих је област машинства наједном атрактивнија за ученике, те да у овом тренутку о тим разлозима може само да се нагађа.
-Ми ћемо свакако то изанализирати али за сада један од могућих разлога је покретање производње и отварање нових радних места где углавном пролазе машинци. У “Рауху“ углавном траже машинце док економисти морају да се преквалификују како би дошли до радног места. Када говоримо о пиротехници опет се иде у преквалификацију али су и у том случају машинци у предности. Иста ситуација је и са фабриком за производњу обуће. Видим да је порасло интересовање и за Машински факултет и то свакако може бити добар знак. Значи да се привреда покреће а она не може без машинаца- сматра директор коцељевачке Средње школе. Говорећи о упису трећег степена машинске струке Матић је напоменуо да у задње време за овај образовни профил влада мање интересовање. Комбиновано одељење аутомеханичара, машинбравара и инсталатера уписало је 17 некадашњих основаца, док је у одељењу фризера њих 15.
““Ове године је веће интересовање дечака за мушке фризере што до сада није био случај. У овом тренутку ми испуњавамо услове да формирамо свих пет одељења што је тренутно најважније, а да ли ће се у другом уписном кругу појавити још кандидата остаје да видимо- изјавио је директор ове образовне установе.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa