9. jul 2015.9. jul 2015.
ŠAPČANIN ZORAN GAJIĆ PROFESOR AMERIČKOG UNIVERZITETA

ŠABAC I BUDAN SANjA

Odrastao kraj Save. U SAD došao 1980. i odmah postavljen za asistenta na Univerzitetu Mičigen u Lansingu, a danas je redovni profesor državnog Univerziteta RADGERS u Nju Džersiju
Srednješkolsko obrazovanje Zoran Gajić, ugledni naučni radnik, redovan profesor državnog Univerziteta Radgers u Nju Džersiju, stekao je tokom trogodišnjeg školovanja u Šabačkoj gimnaziji i jednogodišnjeg u jedanaestoj beogradskoj. Elektrotehniku je diplomirao 1984, a samo u razmaku od sedam meseci stekao magistarsko zvanje iz matematike i doktorsko iz elektrotehnike. Visoko obrazovanje i više objavljenih naučnih radova svrstali su ga u red profesora, jednog od najstarijih Univerziteta u Americi, osnovanog 1766. godine. Univerzitet zapošljava 20.000 radnika, a na njemu znanje stiče 65.000 studenata. Godišnji budžet mu je oko 3,5 milijardi dolara. Naš sagovornik, koga smo zatekli na godišnjem odmoru koji redovno provodi u rodnom gradu u trajanju od mesec i po dana, kaže da će mu državni Univerzitet u Nju Džersiju verovatno biti poslednja stanica pre penzionisanja. Ugledan je i cenjen naučni radnik i brižan otac, a rodni grad i budan sanja i svake godine mu se vraća.
- Šabac je u meni i ja sam deo ovog grada. Fenomenalna je ova reka, koju sam i kao dečak voleo. Fudbalski klub “Mačva“ i rukometni “Metaloplastika“, za mene su uvek bili institucije od velikog značaja. Sviđa mi se hipodrom, pozorište, teniski i šah klub... Obožavam šetnje na Starom gradu. Srećem dosta prijatelja i rado evociramo uspomene na gimnazijske dane i ovde mi nikad nije dosadno, kaže Zoran.
A u Americi je sasvim drugačije i dosta složeno. Tamo je malo vremena za odmor.
- Nauku treba da volite. Tu je teorija sistema, automatsko upravljanje, koristi se dosta matematika i česta su nova dostignuća na koja uvek treba računati. Radi se puno, a tokom dana ima vremena, tridesetak minuta za šetnju. Redovni su i godišnji lekarski pregledi, kaže naš sagovornik, koji i ove godine dane odmora provodi u Šapcu. Izuzetno je skroman i povučen, a prijatelji kažu da je svojevremeno bio šahovski juniorski prvak Jugoslavije. I danas s posebnim žarom govori o ovom sportu i koliko može pomaže gradski šahovski klub, gde je “ponikao“.
Sin Radivoja i Olge Gajić iz ulice Stojana Novakovića broj tri, gde danas živi sestra Svetlana, je ponosan otac, dvoje dece. Njegovog sina Zorana više zanima molekularna biologija, a namerava da se više bavi medicinom. Ćerka Marija, koju iz milošte zovu Maja ima svega 14 godina ali sigurno neće izneveriti pododičnu tradiciju. Supruga Verica, rodom iz Velike Plane je isto naučni radnik.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa