9. jul 2015.9. jul 2015.

RASPOLUĆENOST CERA

Konačno. Naslovljeno je progovorilo. Nema više autističnog između ove prelepe i “Plave planine“, koja čini prirodno razmeđe i tužnu razdelnocu između dva divna susedna grada i svih nas ““ privilegovanih žitelja Šapca i Loznice.
Konačno. Neprirodna “raselina“, koja se, ne slučajno, uspostavila venčanicom ove, po mnogo čemu jedinstvene planine i njenih 687 metara nadmorske visine, biće ovasjana dosegnutom spoznajom. Jarke su svetlonosne sunčane salve, koje ga iskonski zapljuskuju, a sa lekovitim toplonosnim, čine bazno kamenje isceliteljnoj Cerskoj magmi.
Konačno. Raspolućenost Cera postade i ostade degradacija i nezajaživost, jer je nanesena našim, srpskim rukotvorjima i plitkoumnim umotvorjima. Ne mogu i neću više da tajim sopstvenu spoznaju, pa je posvećenički ispovedam ispred ikonostasa i oltara “Parka prirode“, kako je to zaiskrilo u zavičajnom nedeljniku (“Glas Podrinja“, 02.07.2015.)
Prosvetljenje mi prinese zelenu plaštanicu zajedničke planine i još jedanput jarko ozari srpsko prokletstvo ““ “Srpsku neslogu“. Besmrtni Arčibald Rajs u Velikom ratu, a svetitelj i svetlitelj Lazar Hrebeljanović u Kosovskom boju (1389.), ostaviše neizbrisiv trag svojim životima uz Srpsku neslogu.
Pronikao sam, evo, i u razorno dejstvo naše Srpske Ahilove pete, zbog koje legendarni i mitski Cer, kao i svi mi ispred njega, tavorimo i taljigamo, umesto da se zajednički razigramo, upleteni u jedinstveno Brankovo kolo, koje se nadigravalo u Sremskim Karlovcima i oko Stražilova.
Srpska nesloga je raspolutila izuzetno lekovitu planinu, kojom se i dalje mešetari u oba čudesna i susedna grada. Kada se još pojavi ““ Valjevac da bude menadžerski navigator u jubilarnom obeležavanju divovske Cerske bitke, proistekne još jedno nezaboravno dizajniranje, restauracija spomeničkog performansa i ponovo utonuće u skrajnutost osiromašenog življenja u mesnim zajednicama iz podnožja ove veličanstvene i veoma lekovite planine, o čijoj lekovitosti čami rukopis, čekajući svoga izdavača.
Tekst Lazareve kletve ugraviran je u spomeničko i kameno zdanje na Gazimestanu, a njegovo izvorište je u gejziru Srpske iskonske nesloge. Pouzdan lek za prokletstvo još uvek ne postoji. Kanim pozvati u svesrpsku odiseju, da na Srpskom Olimpu, upravo sada opredelimo uzajamno praštanje i isceljenje Srpske nesloge. Tim iskorakom Šabac i Loznica kreću u obostrani preporod, na radost svih naših potomaka i sledbenika.
Srpska nesloga, pred kojom sam nebrojeno puta zastao, ostavljao zapisni trag, nađe svoje požudno napajalište kroz Raspolućenost Cera. I sada, stajem uz naš Cer i njegove hrastove stoletne, u njegovoj fotosinteznoj plaštanici i rastućoj udaljenosti od Loznice i Šapca, uz predivne obale plahovite Drine i naizgled mirne Save.
Ponesen sam raskriljenom odisejom stizanja do “Parka prirode“, pa ispovedno prinosim sebe toj izazovnoj kompoziciji troje mladih, sa žarkom željom da doživim njenu realizaciju kroz uzajamno orkestrirano izvođenje Šapca i Loznice, sa svim njenim refrenima i nesagledivim frekfencijama.
Odvažno i lucidno pridružujem sebe čitavom podvizivanju i vapijem za ojačavanjem i ubrzavanjem koraka do promocije opredeljenog Parka prirode, nedaleko od dva susedna grada. Biće to najlepši način saglasja simbološkog graviranja naših gradova u podnožjima zajedničke planine.
Zahvalnost i zadivljenost potomaka ne može izostati. Rojiće se otvaranje novih radnih mesta. Umnožavaće se i usložnjavati izlasci na drevnu planinu, koja je u doba Vizantije imala svoj Karavan saraj, na fascinantnom putu od Dubrovnika do Carigrada. Ostaci tog magistralnog puta i danas su vidljivi, uz svu zakorovljenost na padinama Cera. Kompletno urađen projekat ““ Centar za odmor i rekreaciju radnika široka ravan Cera“ (1980.) čeka na svoju realizaciju u depoima “Plana“ u Šapcu, koji je i njen sačinitelj. Neslućene razvojne dobiti su na vidiku. Sagledavam ovo kao nestvaran i najveći razvojni projekat za oba grada, koji će preporoditi i saobraćajnice od Rumske raskrsnice pa sve do Mačkovog kamena. Iznad svega, čitavo ovo podnebesje, sa termalnim vodama Mačve, postaće okosnica ekonomskog napretka i unapređenja kulture življenja osiromašenih ljudi.
Hoću da verujem u oživotvorenje Parka prirode. Sledujući korak može biti kreativan susret sa analognim udruženjima iz Loznice, uz instituisanje Inicijativnog izvođača projekta ““ Parka prirode. Dinamika i uvremenjavanje neprestanog i nepresušnog izvođenja neka budu boje i bazna obeležja Srpske sloge i sloge susednih gradova - Šapca i Loznice.
Poštovalac Srpskog Olipma ““ Cera, &#

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa